Премиерът на Израел Яир Лапид намекна по време на реч

...
Премиерът на Израел Яир Лапид намекна по време на реч
Коментари Харесай

Израелският премиер със странен намек за ядрен арсенал на страната си

Премиерът на Израел Яир Лапид загатна по време на тирада за нуклеарния боеприпас на страната си. Такива съмнения има от години в интернационалната общественост.

Като говореше за промяната на управлението на Комисията за атомна сила в Израел, Лапид разяснява отбранителните и нападателни качества на Израел, както добави и " други качества ", препращайки към нуклеарните оръжия.

" Невидимият купол над нас е построен върху отбранителните и атакуващите ни качества и върху това, което непознатите медии са склонни да назовават ​​ " други качества ". Тези " други качества " ни държат живи и ще го вършат, до момента в който ние и децата ни сме тук " - уточни Лапид, представен от Си Ен Ен.

Смята се, че Израел има няколкостотин нуклеарни оръжия, създадени с технология от 60-е години. За разлика от множеството страни, които разполагат с нуклеарни оръжия, Израел в никакъв случай не е заявил, че има сходен боеприпас.

Анализатори настояват, че в във връзка с нуклеарното оръжие Израел следва политика на " неяснота " и единствено в избрани случаи израелските водачи загатват за сходни " притежания ".

Първото сходно изказване е направено при започване на 60-е години на предишния век от тогавашния министър на защитата Шимон Перес, който споделя: " Израел " сигурно няма да бъде първата страна, която вкарва нуклеарни оръжия в района ".
 Израел не желае договорка по иранската нуклеарна стратегия
Израел не желае договорка по иранската нуклеарна стратегия

Закани се да наложи наказателни ограничения във връзка с производството на нуклеарни оръжия в Техеран

Съвсем неотдавна някогашният министър-председател Ехуд Олмерт индиректно призна нуклеарния потенциал на страната си, когато изброи Израел, Съединените щати, Русия и Франция, като страни, притежаващи нуклеарни оръжия.

По-късно той се опита да се отметне от думите си и по-конкретно от коментар, който бе направил в предаване по немската телевизия.

Друг някогашен министър-председател - Бенямин Нетаняху също един път назова Израел " нуклеарна мощ " по време на презентация пред кабинета си, след което се поправя и уточни " енергийна мощ ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР