Премиерът на Израел Нафтали Бенет е на посещение в Египет,

...
Премиерът на Израел Нафтали Бенет е на посещение в Египет,
Коментари Харесай

Лидерите на Египет и Израел на първа среща от 11 години насам

Премиерът на Израел Нафтали Бенет е на посещаване в Египет, където е разговарял с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси , съобщи " Ройтерс ".

Двамата са разискали двустранните връзките сред израелците и палестинците.

Това е първото публично посещаване на израелски министър председател в Египет от 11 години насам.

Последният израелски министър председател, посетил Египет, е бил Бенямин Нетаняху, направил това през януари 2011 година. Тогава, в Шарм ел Шейх, той беседва с Хосни Мубарак, против който по-късно се надига национален протест и той е отхвърлен от власт .

Поканата да посети Египет е била отправена към Нафтали Бенет през август, откакто малко преди този момент - през юни той стана министър председател.

Домакинът - египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, го посрещна в курорта Шарм ел Шейх на Синайския полуостров на брега на Червено море.

Основна тематика на диалозите им са били методите, по които да се съживи мирният развой сред израелците и палестинците.

На среща на четири очи, траяла три часа, е била разисквана обстановката в Ивицата Газа, където през май с посредничеството на Египет бе контрактувано прекратяването на огъня след 11-дневна борба сред Израел и Хамас. Бенет и Сиси са разискали и въздействието на Иран в Близкия изток, и рецесията в Ливан, и ролята на Ислямска страна и на " Ал Кайда " на Синайския полуостров.

След това са последвали срещи в по-широк формат.

Сиси ясно е декларирал пред Бенет, че мирното общуване в Газа би трябвало непрекъснато да се поддържа и че интернационалната общественост би трябвало да поддържа напъните на Египет за възобновяване в Газа.

От своя страна Бенет е показал, че Египет би трябвало да ускори инспекциите на граничния пункт сред Египет и Газа, с цел да предотврати контрабандата на материали с двойна приложимост, които могат да разрешат на Хамас да възвърне военните си качества.
 Израел и Газа си размениха въздушни удари
Израел и Газа си размениха въздушни удари

Израелската полиция залови двама от шестимата палестински бегълци

Израелският представител е добавил и че с египетския водач са обсъждали тематики като Иран и нуклеарната договорка, турското присъединяване в Либия, рецесията сред Египет и Етиопия поради Големия етиопски язовир и противодействието на ИДИЛ и " Ал Кайда " на Синайския полуостров.

" Създадохме инфраструктура, която ще подсигурява по-задълбочени бъдещи взаимоотношения сред двете страни. Израел се отваря още веднъж към страните от района и в основата на това е мирното съглашение с Египет ", е оповестил министър председателят на Израел Нафтали Бенет в края на визитата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР