Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви пред CNN, че страната

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви пред CNN, че страната
Коментари Харесай

Нетаняху: Стабилни сме, въпреки плановете за съдебната система

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи пред CNN, че страната му ще остане " постоянна народна власт " макар противоречивите проекти за преразглеждане на правосъдната система.

На фона на всеобщите митинги , историческата стачка в цялата страна и възходящия интернационален напън предишния месец Нетаяху отсрочи гласуването на измененията , които щяха да съставляват най-мащабното преразглеждане на израелската правна система от основаването на страната.

След като израелският парламент стартира лятната си сесия в неделя, предложенията може още веднъж да бъдат разисквани.
Нетаняху съобщи пред CNN, че седмиците на митинги са " симптом за силата на публичния спор, който се пробвам да разреша с допустимо най-широк консенсус ".

" Едно нещо ви подсигурявам: в края на този развой Израел, който беше народна власт, е народна власт, ще остане все по този начин постоянна народна власт ", сподели Нетаняху.

Той уточни, че може би ще се отдръпна от един от най-спорните аспекти на промяната: даването на право на Народното събрание да анулира решенията на Върховния съд с нормално болшинство.

" Не можем да преместим махалото от едната страна - най-активната правосъдна власт на планетата... на другата страна, където Народното събрание всъщност ще анулира с нормално болшинство решенията на Върховния съд ", сподели Нетаняху.
" Израел е изваден от равновесие ", твърди министър председателят, както постоянно прави, когато пази програмата за преразглеждане на правосъдната система.

" Голямото предизвикателство е да се върне салдото, който съществува в множеството демокрации... без да се отива в посока, която в действителност би премахнала контрола и салдото на властта на болшинството. "
Нетаняху отхвърли изказванията, че разногласията към проекта за промяна на правосъдната система ще прогонят високотехнологичния бизнес от страната, макар че някои водачи на нормално аполитичния софтуерен бранш предизвестиха против намаляването на независимостта на израелските съдилища.

" В средносрочен и дълготраен проект съм доста, доста оптимистично надъхан във връзка с израелската стопанска система, а като се има поради, че през идващите няколко седмици ще приема бюджета - и в кратковременен проект ", сподели той.

По отношение на опълчването на Израел на нуклеарното съглашение с Иран Нетаняху акцентира: " Ако желаете да попречите на Иран да се трансформира във военна нуклеарна мощ, единственият метод да го спрете е с надеждна военна опасност. " Тази тактика е проработила против диктатори като Саддам Хюсеин в Ирак, Башар Асад в Сирия и Муамар Кадафи в Либия.

" Отговорността е на всички нас - Израел, Съединени американски щати и арабските ни съседи - да спрем Иран да се трансформира във военна нуклеарна мощ ", сподели той.
Нетаняху отхвърли догатката, че разпалването на насилието сред Израел и палестинците може да торпилира затоплящите се връзки на Израел с арабските му съседи.

" Мирът с огромните арабски страни е освен вероятен, само че и евентуален ", сподели той. " Правя всичко допустимо, с цел да го реализира. Той ще бъде повратна точка в историята. Той ще постави завършек на арабско-израелския спор. И ще способства за решаването на израелско-палестинския спор. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР