Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че не се стремят

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че не се стремят
Коментари Харесай

Нетаняху: Не искаме война с Иран

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху разгласи, че не се стремят към война с Иран, осведоми " Ройтерс ".

Запитан дали Израел е квалифициран за война с Иран, Нетаняху съобщи в изявление за СиЕнЕн: " Никой не се стреми към сходно развиване. Иран е този, който трансформира разпоредбите в района ".

Пред публицисти в Йерусалим министърът-председателят сподели още, представен от " Таймс оф Израел ", че Англия, Франция и Германия желаят да ревизират материала.

" Те са заинтригувани да видят какво сме разкрили ", разясни той.

Вчера министър-председателят разкри, че " Мосад " се е сдобил с повече от 100 000 документа от склад в Техеран, които наподобява, че потвърждават секретна стратегия за придобиване на нуклеарно оръжие.

Нетаняху разясни, че разузнавачи от Лондон, Париж и Берлин ще дойдат в Йерусалим по-късно тази седмица, с цел да ревизират материала.

В понеделник вечерта Нетаняху беседва с френския президент Еманюел Макрон, съветския президент Владимир Путин и немския канцлер Ангела Меркел за откритията на " Мосад ".

Нетаняху разкри още, че е поканил руснаците, китайците и Международната организация за атомна сила (МААЕ) да прегледат документите.

Междувременно почитан чиновник на израелското разузнаване сподели, че Израел в никакъв случай не се е сдобивал с толкоз разследваща информация едновременно, както е станало през февруари, когато сътрудници на " Мосад " са съумели да обхванат в склад в южната част на Техеран и са отмъкнали половин звук документи за Израел.

В същото време МААЕ отхвърли пряк коментар за обвиняванията на Нетаняху, че Ислямската република е нарушила нуклеарната договорка със международните сили, осведоми " Ройтерс ".

Говорител на организацията съобщи, че ще ревизират информацията, само че не е в практиката им обществено да разискват такава информация.

В отчет от декември 2015 година, малко преди да влезе в действие нуклеарното съглашение, МААЕ отбелязва, че в Иран преди 2003 година са осъществявани действия за създаване на нуклеарни експлозиви. Тези дейности са траяли и след 2003 година, въпреки и при по-малко съгласуван метод, само че няма надеждна информация след 2009 година, че са работи по основаване на нуклеарни оръжия, се разяснява в отчета. Днес представителят на МААЕ повтори откритията от 2015 година

Според анализатори и поддръжници на нуклеарното съглашение Нетаняху е показал известни детайлности и не е потвърдил, че Иран не съблюдава договорката.

" За момента не съм видяла причини от премиера Нетаняху за неспазване, което значи нарушение на нуклеарните задължения на Иран по контракта ", разгласи шефът за външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини.

Иран жигосах разкритията и назова Нетаняху " низък измамник ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР