Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази днес очакването повечето европейски

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази днес очакването повечето европейски
Коментари Харесай

Нетаняху търси подкрепа за Ерусалим в Брюксел

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази през днешния ден упованието множеството европейски страни да последват образеца на Съединени американски щати и да реалокират посолствата си от Тел Авив в Ерусалим. Нетаняху направи това изявление при идването си в Брюксел за среща с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейските външни министри.

Пред нея той още веднъж изиска Европа да поддържа американския президент Доналд Тръмп, който призна Ерусалим за столица на Израел – решение, което провокира остри реакции освен по улиците на арабския свят и палестинските територии, само че дори и в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където Съединени американски щати се оказаха в изолираност.

Според Могерини обаче Евросъюзът ще продължава да зачита интернационалния консенсус за статута на свещения град.

Нетаняху заяви, че Израел е предотвратил десетки терористични набези в Европа и е избавил живота на мнозина. Той добави, че към Израел през днешния ден се насочват 20 % от международните вложения в електронната сигурност.

Междувременно абсурдът сред израелския водач и турският президент Реджеп Ердоган се задълбочава. Вчера Нетаняху разгласи, че не може да бъде поучаван от Ердоган, който " бомбардира кюрдски села в родната си Турция, който хвърля в пандиза публицисти, оказва помощ на Иран да заобикаля интернационалните наказания и който оказва помощ на терористи, в това число в Газа, да убиват почтени хора ".

" Онези, които считат, че Ерусалим, нашата първа кибла (посока за молитви), ще стане столица на окупаторска страна посредством приключен факт, си губят времето ", отговори през днешния ден представителят на Ердоган Ибрахим Калън.

Той прикани за завършек на окупацията на палестинските територии: „ Невъзможно е да бъдат признати съществено обвинявания и изказвания, които един нрав, който е умъртвил хиляди почтени палестинци и е трансформирал палестинските земи в затвори навън, насочва, с цел да потисне възприятието си на виновност. Както и останалият свят, Република Турция ще продължи да поддържа правата, законите и угнетените в Палестина”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР