Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изглежда отстъпи в сряда, заявявайки,

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изглежда отстъпи в сряда, заявявайки,
Коментари Харесай

Нетаняху се опитва да успокои опасенията на САЩ относно отмяната на селищата

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху наподобява отстъпи в сряда, заявявайки, че държавното управление му няма желание да се връща в 4 изоставени селища в окупирания Западен бряг, според закон, който беше анулиран от Народното събрание тази седмица, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Неговото изказване последва острата рецензия от страна на Съединени американски щати и интернационалното неодобрение против крайнодясното правитеслство на Нетаняху , най-твърдолинейното в страната в миналото, поради гласуването в Кнесета рано във вторник за анулация на закон от 2005 година, който демонтира четирите селища.

Администрацията на Байдън привика посланика на Израел във Вашингтон часове след гласуването – необичаен укор сред съдружниците. Междувременно Народното събрание на Йордания, в значително алегорично гласоподаване, утвърди експулсирането на пратеника на Израел поради държанието на министър-подпалка.

Нетаняху изрази мнение, че гласуването в Кнесета във вторник постави завършек на интервал, който дискриминира и унижава евреите, като не им разрешава да живеят в „ Северна Самария “, употребявайки библейския термин за Западния бряг. Той съобщи:

„ Въпреки това държавното управление няма желание да строи нови селища в тези региони. “

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман изрази загрижеността на Америка пред израелския дипломат Майкъл Херцог във Вашингтон по отношение на гласуването на Кнесета . Само дни по-рано Израел даде обещание да не утвърждава построяването на нови селища или да подхваща едностранни дейности. От закона от 2005 година на израелските жители е публично неразрешено да се връщат в четирите места, макар че израелските военни са разрешили на деятели да посещават и да се молят там.

Критиците се притесняват, че гласуването може да разчисти пътя за възобновяване на четирите селища, изоставени преди съвсем 20 години, когато израелските сили се изтеглиха от линията Газа, и в допълнение да откаже палестинските очаквания за държавност . По-голямата част от интернационалната общественост счита израелските селища на Западния бряг за противозаконни и спънка за мира с палестинците .

Шърман и Херцог разискаха „ какъв брой е значимо всички страни да се въздържат от дейности или изразителност, които биха могли в допълнение да разпалят напрежението, водещо до празниците Рамадан, Пасха и Великден “, сподели Държавният департамент на Съединени американски щати.

Натискът против новото държавно управление на Израел се ускори в допълнение в сряда, откакто йорданският парламент гласоподава да изгони посланика на Израел поради речта на министъра на финансите Безалел Смотрич на подиум, декориран с карта на Израел, която хипотетично включваше Йордания. Инцидентът през уикенда, сподели Народното събрание в Аман, „ отразява израелската надменност, която не зачита интернационалните контракти и съглашения “.

Новото твърдолинейно държавно управление на Нетаняху даде приоритет на построяването на селища и провокира невиждани всеобщи митинги в страната против проекта си за преразглеждане на правната система. В сряда в Тел Авив стотици по-възрастни дами, наричащи себе си „ баби за демокрацията “ , се събраха в символ на митинг против измененията в закона. Някои маршируваха, а други се завъртяха в кръг, скандирайки „ Демокрация за нашите внуци “ .

Съединените щати, дружно със съдружниците си Египет и Йордания , се стремят да поддържат атмосферата спокойна, до момента в който огромен брой вярващи евреи и мюсюлмани се изсипват в Стария град на Йерусалим, прочувственото сърце на спора. Две години по-рано напрежението по време на Рамадан докара до 11-дневна война сред Израел и Хамас в Газа .

Президентът Джо Байдън изрази загрижеността си пред Нетаняху по време на телефонен диалог по-рано тази седмица по отношение на проекта на новото държавно управление да анулира изолацията на правосъдната система от политическата система. След гласуването в Кнесета Държавният департамент съобщи, че е „ извънредно смутен “ и прикани Израел да се въздържа от издаване на позволение на заселниците да се върнат в освободените региони .

Въпреки това, Орит Строк – министър в кабинета, член на крайнодясната партия на религиозния ционизъм и преселник от Западния бряг – отхвърли рецензиите на Съединени американски щати, като сподели на армейското радио, че и двете страни „ би трябвало да знаят по какъв начин да одобряват тези отзиви и да продължат напред в другарство “ . Строк също по този начин даде изявление за станцията за заселници Arutz 7, в което изрази вяра, че Израел един ден ще завладее и Ивицата Газа.

Опозиционният водач Яир Лапид допусна по радио Кан в сряда, че новото държавно управление е пропиляло известна доза благосклонност със Съединени американски щати. Лапид акцентира:

„ Успя да унищожи един от най-големите стратегически активи, които в миналото сме имали. Не мога да ви обясня какъв брой мощно е, когато вие като министър-председател или външен министър влизате във всяка стая по света и всички знаят, че сте там и имате поддръжката на Вашингтон. Вече нямаме това. “

Палестинците се стремят Западния бряг и Ивицата Газа да се отделят като самостоятелна страна, със столица Източен Йерусалим. Израел превзема тези територии в Близкоизточната война през 1967 година Оттогава повече от 700 000 израелци са се преместили в десетки еврейски селища на Западния бряг и Източен Йерусалим.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР