Премиерът на Испания Педро Санчес се срещна за първи път

...
Премиерът на Испания Педро Санчес се срещна за първи път
Коментари Харесай

Първа среща между испанския премиер Педро Санчес и каталунския лидер Ким Тора

Премиерът на Испания Педро Санчес се срещна за първи път с каталунския водач Ким Тора в ход, сигнализиращ стопляне на връзките сред Мадрид и Барселона, съобщи Ройтерс.

През октомври предходната година воденото от Карлес Пучдемон каталунско държавно управление разгласи едностранно самостоятелност от Испания, което накара тогавашното консервативно държавно управление на Мариано Рахой да наложи непосредствено ръководство на самостоятелния район от Мадрид. Новият министър председател на Каталуния Ким Тора даде обещание да продължи напъните за самостоятелност на региона.

Двамата се ръкуваха на стълбите на двореца „ Монклоа “, където се намира резиденцията на испанския министър председател, след което Тора подари на Санчес книга с исторически карти на Каталуния и бутилка ратафия – обичаен ликьор, изработен от зелени орехи, билки и подправки.

Санчес, който е водач на Испанската социалистическа работническа партия, одобри по-мек звук във връзка с каталунския проблем от своя предходник Мариано Рахой, само че даде ясно да се разбере, че изрично се опълчва на всевъзможни референдуми за самостоятелност и опити за разединение.

След като пристигна на власт през юни, Санчес разреши на арестуваните в пандиза каталунски сепаратистки водачи да бъдат преместени по-близо до техните домове, като жест на благосклонност за разрешаване на политическата рецесия с богатия испански район.

Според партийни източници, двамата водачи ще одобряват договарянията като сполучливи, в случай че завършат с насрочване на нова среща, която да покаже, че дългият и комплициран развой на помиряване е стартират. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР