Премиерът на Испания Мариано Рахой призова сенаторите на страната да

...
Премиерът на Испания Мариано Рахой призова сенаторите на страната да
Коментари Харесай

Испанският премиер поиска директно управление на Каталуния

Премиерът на Испания Мариано Рахой прикани сенаторите на страната да одобрят непосредствено ръководство на Каталуния от Мадрид, съобщи Би Би Си. Това се случи на фона на ескалиращо напрежение в рецесията след референдума за самостоятелност, проведен в каталунския самостоятелен район. 

Рахой съобщи, че желае да освободи каталунския водач Карлес Пучдемон, каталунския вицепремиер и всички районни министри. Речта му беше последвана от овации в испанския сенат, където партията на Рахой има болшинство. 

Той съобщи, че приканва за изключителни ограничения, тъй като няма различен избор и отбрани апела си с думите, че " законът, демокрацията и стабилността " има потребност да бъдат върнати в Каталуния. 

Рахой упрекна каталунското държавно управление в делене на фамилии и отцепване на обществото. Много хора към този момент страдаха прекалено много, сподели министър председателят и уточни, че несигурността, основана от обстановката, гони бизнеса от Каталуния. 

" Това, от което каталунците има потребност да бъдат защитавани не е това, което назовават " испански империализъм ", а малцинството, което по нетърпелив метод се самообяви за притежател на Каталуния и смята за извънредни едни история, просвета и усеща, които са наследството на общността ", сподели Рахой. 

Член 155 от конституцията на Испания дава пълномощия на Мадрид да поеме контрола над финансите, политикиата и обществените медии на Каталуния. Сенатът се чака да поддържа предложенията на Пучдемон, които получиха поддръжка и от опозиционни партии в Мадрид. Каталунският парламент може да отговори като разгласи самостоятелност едностранно. И двете страни обаче разрешиха да се провеждат преговори в събота. 

В четвъртък каталунският парламент стартира полемики към допустимо оповестяване на самостоятелност. 

По-рано Пучдемон подписа декларация за самостоятелност на Каталуния след вота на 1 октомври, само че неотложно отсрочи използването й и прикани за договаряния сред Каталуния и испанското държавно управление. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР