Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович обяви, че ще бъдат налагани

...
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович обяви, че ще бъдат налагани
Коментари Харесай

Глоби от 1 000 до 26 000 евро за търговците в Хърватия, увеличили неоснователно цените

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович разгласи, че ще бъдат налагани санкции на търговците, отказали да върнат старите цени, които са повишили безпричинно при конвертирането от куни в евро след влизането на страната в еврозоната на 1 януари.

На съвещание на държавното управление Пленкович съобщи, че това се отнася до тези, които безпричинно са завишили цените при прекосяването в евро, с което са понижили покупателните благоприятни условия на жителите и са нанесли вреди на стопанската система, увеличавайки и високата така и така инфлация.

Компетентните институции ще затегнат контрола върху цените, сподели още министър председателят и прикани жителите да не престават да алармират за лицата, които нарушават решението на държавното управление да върнат цените на равнищата до 31 декември 2022 година

Пленкович акцентира, че с изключение на санкциите може да бъдат отстранени дотациите за производителите на сила.

„ По време на рецесия е значима солидарността и отговорността и отношението, което не е ориентирано безусловно към облага ”, означи той.

Досега инспекторите са направили съвсем 700 инспекции, а в 178 случая са установили безпричинно повишаване от 1 януари.

Средното повишаване в магазините е до 13%. Най-голям е растежът в региона на услугите, следван от този в търговията на дребно, изключително на хлебните произведения, които са поскъпнали с 15%, само че някъде се следи и повишаване с 30%.

В магазините повече от 70 % от субектите върнаха цените от преди въвеждането на еврото. При фризьорските услуги и услугите за грижа за тялото цените са се нараснали приблизително с 20%, а в някои случаи с 50 %.

Размерът на санкциите варира от 1 000 до 26 000 евро.

В Хърватия от 1 януари формалната валута е еврото, а куната може да се употребява до неделя, 15 януари. До края на 2023 година банкнотите и монетите куни ще могат да се обменят за евро по закрепен курс от 7,5340 в пощенските станции, комерсиалните банки и клоновете на Fina, а от 2024 година единствено в Хърватската национална банка. /БГНЕС

Загреб / Хърватия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР