Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович каза днес, че е спрян

...
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович каза днес, че е спрян
Коментари Харесай

Хърватският премиер: Растежът на инфлацията в страната е спрян

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович сподели през днешния ден, че е спрян растежът на инфлация в страната, а удостоверение за това, по думите му, е даденият на страната рейтинг „ ВВВ+ “ от интернационалната рейтингова организация „ Фич “ (Fitch), заяви районната телевизия Ен1, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Фич “ увеличи с една степен рейтинга на Хърватия на „ ВВВ+ “ в средата на юли 2022 година, като го удостовери още веднъж през октомври, както и този петък. Агенцията оцени, че хърватската стопанска система би трябвало да резервира устойчивостта си на външни изненади, с помощта на по-добрите си фискални и външни позиции и сполучливото въвеждане на еврото.

„ Потвърждението на капиталовия рейтинг, който ни даде организация „ Фич “, съставлява добра картина на положението ни и това по какъв начин ни виждат тези, които ни мерят с „ аптекарската везна “. Изпратиха ни няколко послания – че имаме дълга традиция на политическа непоклатимост и качествено действие на институциите. Освен всичко останало, споделят и че корупцията е по-малък проблем, в сравнение с може да се допусна от новините в медиите “, сподели Пленкович.

Агенцията обръща внимание и на това, че Хърватия се придържа към участието в еврозоната, европейския механизъм за финансово стабилизиране и понижаване на държавния дълг.

„ Миналата година имахме държавен дълг 78 % от Брутният вътрешен продукт, в този момент към този момент сме на 68,4 %. Предотвратихме растежа на инфлацията - към този момент се движи надолу и се спуска до 6,5 %. И тази организация, както и всички упълномощени институции, в този момент споделят, че икономическият напредък ще бъде по-голям в сравнение с планува хърватското държавно управление “, означи Пленкович.

Премиерът в Загреб добави, че държавното управление е планувало напредък на стопанската система от 0,7 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР