Премиерът на Хаити в оставка Клод Жозеф обяви въвеждането на

...
Премиерът на Хаити в оставка Клод Жозеф обяви въвеждането на
Коментари Харесай

Хаити в състояние на обсада след убийството на президента

Премиерът на Хаити в оставка Клод Жозеф разгласи въвеждането на по този начин нареченото съгласно член 149 на конституцията на страната " положение на блокада ". То дава на изпълнителната власт засилени пълномощия, съобщи Франс прес.

" При прецизно използване на член 149 на конституцията, управлявах изключително съвещание на министрите и взехме решение да обявим положение на блокада в страната ", сподели Жозеф.

Той увери, че убийците на президента Жувенел Моиз ще бъдат осъдени в сходство със закона и прикани всички сили в страната да се обединят в борбата за непоклатимост на Хаити, съобщи ТАСС.

Жозеф акцентира, че демокрацията и републиката би трябвало да победят, а тъмните сили да изгубят. Той прикани и за незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради случилото се в страната му.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации пък сподели, че е надълбоко шокиран от убийството на президента на Хаити и изрази безпокойствие по отношение на ориста на първата дама Мартин Моиз, която е била ранена в нападението и която съгласно някои медии е умряла в болничното заведение.

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че е покъртен от убийството на Моиз и предизвести, че има риск от серпантина на принуждение в страната.

Все още не е ясно кой стои зад нападението, в което беше погубен тази нощ Моиз.

Белият дом дефинира като извънредно и трагично убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз. Вашингтон изрази подготвеност да помогне на страната в рецесия, съобщи Франс прес.

" Това е една ужасна офанзива, една трагична офанзива, при която на прицел измежду нощ бяха взети президентът на Хаити и неговата брачна половинка. Ние сме подготвени да помогнем под всякаква форма на популацията на Хаити и държавното управление на Хаити, в случай че има следствие ", съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки.

Британският министър председател Борис Джонсън също сподели, че е ужасяващ от убийството на Моиз.

Латиноамериканската телевизия Телесур заяви в това време, че е умряла и брачната половинка на Моиз - Мартин, която беше тежко ранена при нападението.

След убийството основното летище на Хаити беше затворено, оповестява локално издание. Няколкото постоянни полета до столицата на Хаити са били анулирани, а други са били пренасочени към летища в други страни. Официалните управляващи към този момент не удостоверяват тази вест.

Доминиканската република, която е прилежаща на Хаити, пък затвори напълно границата си с нея след убийството на Моиз. Президентът на Доминиканската република Луис Абинадер е свикал на незабавно съвещание управлението на страната за създаване на проект за деяние за гарантиране на сигурността в граничните региони, съобщи Франс прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР