Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с
Коментари Харесай

Днес е срещата Байдън-Мицотакис в Белия дом

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще се срещне през днешния ден с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Белия дом. Мицотакис дойде във Вашингтон след подписването на ново петгодишно съглашение за защита със Съединени американски щати, което беше утвърдено от гръцкия парламент в четвъртък.

Гръцкият министър председател ще премине през вратата на Белия дом през днешния ден по обяд (22.25 ч. гръцко време), където ще бъде посрещнат от американския президент, с който ще беседва на четири очи. Както се акцентира и от двете страни, връзките сред двете страни са на най-хубавото равнище от последните десетилетия и това съдействие дава плод на икономическо, дипломатическо и отбранително равнище.

В среда на неустановеност Гърция е проектирана като фар на непоклатимост, благонадежден съдружник с ангажимент към интернационалното право и постоянна мощ в границите на евроатлантическия алианс, акцентират държавни източници. Кириакос Мицотакис се стреми да се възползва от тази роля както в срещата с Джо Байдън, по този начин и в другите контакти, които ще има в американската столица. Провокативната позиция на Турция по отношение на настояването на Швеция и Финландия за участие в НАТО придава по-голяма тежест на този спор и ролята на Гърция в Югоизточното Средиземноморие.

Премиерът непосредствено ще повдигне въпроса за турската провокация към Гърция. Ще показа съответни данни за турските прелитания над гръцка територия и противозаконните турски искания. Той ще подчертае, съгласно същите източници, че Гърция почита интернационалното право и изисква това от прилежащата страна, с цел да може да има градивен разговор по единствената разлика във връзка с морските зони. В същото време той ще подчертае заплахите, подбудени от провокациите на Турция за сигурността и стабилността на района в сериозен миг. И ще подсети, че това е страна-членка на НАТО, която не зачита единната позиция на Алианса против Русия, като не постанова глобите, решени от Западния алианс.

Кипърският въпрос, както и засилващите се провокации на Анкара в ΑΟΖ и във Варосия, ще бъдат сложени също като тематика за диалог от министър-председателя Кириакос Мицотакис, който обществено даде обещание на Конгреса на НД, че ще съставлява елинизма в това пътешестване.

Друг основен въпрос в дневния ред е силата и капацитетът на Гърция да се трансформира в хъб за импорт на полутечен природен газ (ВПГ) от Близкия изток и Източното Средиземноморие до Балканите и Югоизточна Европа.

Срещата на Кириакос Мицотакис с американския президент ще бъде последвана от банкет в Белия дом от двойката Байдън в чест на двойката Мицотакис за 200 години от Революцията. Това е първия банкет, който се организира по време на администрацията на Байдън, и е индикативен за равнището и дълбочината на връзките, за които гръцката общественост е съдействала най-вече, с които президентът на Съединени американски щати обичайно поддържа положителни връзки.

Посещението на министър-председателя е и опция да се уважи гръцката общественост като мост сред двете страни. В края на визитата си във Вашингтон министър председателят ще участва на вечеря, проведена в негова чест от 11 емигрантски организации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР