Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е готов за среща с

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е готов за среща с
Коментари Харесай

Мицотакис готов да се срещне с Ердоган, но Гърция няма да предлага такава среща

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е подготвен за среща с турския президент Реджеп Ердоган и уточни като евентуално място Прага. Това съобщи той в неделя по време на конференция в границите на Международния панаир в Солун, заяви " Катимерини ". Той обаче добави, че няма желание да предлага такава среща.

Мицотакис уточни, че съгласно него е имало постепенна смяна в отношението към Турция от двете страни на Атлантическия океан заради възприетата от Анкара експанзионистична изразителност. Мицотакис съобщи, че би желал да откри другарски връзки сред Гърция и Турция, които могат да гледат оттатък предишното и към бъдещето.
 Гърция желае от Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО да осъдят провокациите на Турция
Гърция желае от Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО да осъдят провокациите на Турция

Гърция предизвестява, че Турция излага на риск районната сигурност и непоклатимост с спор

Помолен да разяснява опцията за военни дейности в Егейско море, Мицотакис съобщи, че даже не може да си показа военна борба. В същото време подчерта, че в случай че този Турция избере военната експанзия, тогава ще получи съдбоносен отговор от гръцките въоръжени сили.

Припомняме, че преди дни, Гърция изпрати писма до Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО, в които предизвести за невиждани закани от страна на Турция против страната. 

В писмата се цитират напълно изказванията на турския президент Реджеп  Ердоган във връзка с Гърция, като се отбелязва, че те са " непровокирани, неприемливи и обидни за Гърция и гръцкия народ ".
 Гърция не се бои от
Гърция не се бои от " неоосманския тормоз " на Турция

Анкара желала да възроди Османската империя

Турция твърди, че Гърция нарушава интернационалните съглашения, като милитаризира острови в Егейско море.

" Това, че окупирате островите, не ни обвързва, съобщи Ердоган. Когато му пристигна времето, ще създадем каквото е належащо. Както казахме, може да слезем ненадейно една вечер ".

Той добави: " Погледнете историята, в случай че отидете по-далеч, цената ще бъде висока. " " Имаме едно изречение към Гърция: Не забравяйте Измир ", сподели Ердоган във връзка със съкрушителното проваляне на окупационните гръцки сили в западния град от турската войска през 1922 година
 Европейски Съюз е угрижен от враждебната реториката на Ердоган против Гърция
Европейски Съюз е угрижен от враждебната реториката на Ердоган против Гърция

Турция да се въздържа от ескалираща изразителност и да акцентира на добросъседски отношения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР