Премиерът на Гърция Алексис Ципрас проведе важна среща с македонския

...
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас проведе важна среща с македонския
Коментари Харесай

Ципрас и Заев проведоха важни преговори за спора за името на срещата на върха в София

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас организира значима среща с македонския си сътрудник Зоран Заев в коридорите на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в София, написа " Катимерини ".

 Снимка 357039
Източник:

Основна тематика на диалози беше продължаващите договаряния сред двете страни за споразумяване на дългогодишния спор за името.

 Снимка 357038
Източник:

Срещата се организира ден след коментар на Заев, че страната му остава ангажирана да се причисли към НАТО и Европейски Съюз, с което подсказа, че желае да се реализира дефинитивно съглашение в разногласието с Атина.

По-късно през днешния ден Ципрас ще организира среща и с немския канцлер Ангела Меркел.

 Снимка 357036
Източник:

 Македония стана място на геополитически интерес, разгласи Заев
Македония стана място на геополитически интерес, разгласи Заев

Македония няма опция на НАТО и Европейски Съюз

Гърция и Македония се намират на последните метри преди финала - намирането на решение на противоречивия въпрос за името, което ще донесе утешение на района. Това разяснява в изявление за БГНЕС гръцкият анализатор и публицист Спирос Сидерис , създател и шеф на Независимата балканска осведомителна организация.

В рамките на срещата ЕС-Западни Балкани се организираха двустранни диалози сред министър председателите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Според Сидерис не би трябвало да чакаме решение на разногласието за името след днешните диалози сред Ципрас и Заев. " Не, през днешния ден няма да има някакво решение. Те ще дадат на двамата министри на външните работи директиви по какъв начин да се оправят последните неща преди решението ", съобщи специалистът.

Сидерис удостовери, че Гърция упорства за решение на името ерга омнес , т.е. едно име за вътрешна и интернационална приложимост. Ако не одобри ерга омнес, Македония няма да получи никаква покана за участие нито за Европейски Съюз, нито за НАТО, уточни Сидерис.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР