Премиерът на Гърция Алексис Ципрас не успя да получи подкрепа

...
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас не успя да получи подкрепа
Коментари Харесай

Ципрас не успя да получи подкрепа от опозицията за сделка със Скопие

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас не съумя да получи поддръжка от главния опозиционен водач за реализиране на консенсус преди ускорените договаряния сред Гърция и Македония за разрешаване на разногласието за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), който се влачи от десетилетия, оповестява " Ройтерс ".

Атина и Скопие се схванаха да ускорят договарянията за реализиране на съглашение в разногласието, който вкара в задънена улица упоритостите на дребната, само че стратегически ситуирана някогашна югославска република да се причисли към НАТО и Европейския съюз.

 Митингът в Солун няма да повлияе на договарянията с Македония
Митингът в Солун няма да повлияе на договарянията с Македония

В това е уверен гръцкият външен министър

Гърция счита, че името Македония допуска териториални искания към нейната северна област , носеща същото име. Стотици хиляди гърци стачкуваха в град Солун по-рано този месец, с цел да се разгласят против потреблението на името " Македония " при каквото и да е разрешаване на разногласието.

Сред предложенията за име на БЮРМ са Северна Македония, Нова Македония и Македония-Скопие.

" Няма да разделяме гърците да сплотяват Скопие ", посочи водачът на главната опозиционна партия " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис в телевизионно послание след среща с Ципрас.

 Вътрешна македонска революционна организация към протестиращите гърци: Не сте напълно прави за Македония
Вътрешна македонска революционна организация към протестиращите гърци: Не сте напълно прави за Македония

В България също можем да демонстрираме искания към тези имена и места

Той уточни, че разрешаването на разногласието за името не е единствено външнополитически въпрос, а също и сериозен проблем, обвързван с историята на Гърция и " самата еднаквост на гърците ".

Като член на НАТО и Европейски Съюз е належащо единодушието и утвърждението на Гърция, с цел да може нейната съседка да се причисли към двете организации, само че името " Македония " се възприема като означаващо иредентистки упоритости (амбиции за анексиране на непознати територии) към нейната северна област Македония.

Мицотакис, чиято консервативна партия води в социологическите изследвания, упрекна Ципрас, че не е изискал конституционни промени в Скопие като " належащо изискване " за каквито и да е договаряния , отбелязвайки, че прозорецът от опция за съглашение е затворил.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР