Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е завел съдебно дело срещу

...
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е завел съдебно дело срещу
Коментари Харесай

Чешкият премиер съди вестник за твърдение, че е бил агент на комунистическите тайни служби

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е завел правосъдно дело против словашкия вестник " Нови час " за обява в която се твърди, че той е бил помощник на комунистическата Държавна сигурност преди 1989 година, съобщи ДПА, като се базира на чешката организация ЧТК.

В жалбата си 63-годишният милиардер и създател на партията " Действие на недоволните жители " (АНО) Бабиш желае обезщетение от един милион евро и обществено опрощение. " Нови час " е разгласил изявление с някогашния офицер от Държавна сигурност Ян Саркоци, който твърди, че е виждал истинското досие на Бабиш и че той " е вземал пари като всички други ".

Понастоящем Бабиш е краткотраен министър председател на Чехия. През януари той подаде оставка, откакто неговото държавно управление на малцинството загуби парламентарен избор на доверие. Веднага след оставката президентът Милош Земан разпореди на Бабиш нов мандат за сформиране на кабинет, напомня ДПА.

Чехия е без пълноправно държавно управление от към половин година, тъй като никоя партия не желае да влезе в коалиция с АНО и нейния водач Бабиш, към който има обвинявания във финансови измами, добавя " Ройтерс ".

В оповестено през вчерашния ден изявление ръководителят на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) Ян Хамачек съобщи, че неговата политическа групировка няма да взе участие в държавно управление с министър председател Бабиш, в случай че в него има министри с присъда - нещо, което Бабиш до момента е отхвърлял. Освен това Хамачек желае гаранции, че социалдемократите няма да изгубят управителните постове в Народното събрание. Двете партии към този момент са се договорили по политически и персоналните въпроси и през вчерашния ден техни делегации имаха нова среща.

ЧСДП влезе в договаряния с АНО предходната седмица с обяснението, че желае да избегне сюжета, в който АНО търси поддръжката на крайнодясната " Свобода и директна народна власт ", която е срещу Европейски Съюз, и Комуниститическата партия на Чехия и Моравия, която е срещу НАТО. Коалицията АНО-ЧСДП би разполагала с 93 гласа в 200-местната Камара на депутатите, тъй че с цел да мине неин кабинет при вота на доверие ще са нужни още гласове, да вземем за пример на комунистите, които имат 15 мандата, отбелязва " Ройтерс ".

Агенцията акцентира, че социалдемократите в Сената - горната камара на Народното събрание - са изрично срещу договорка с АНО, а и възможното съдружно съглашение би трябвало да бъде утвърдено на вътрешнопартиен референдум в ЧСДП. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР