Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е отправил към председателя на

...
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е отправил към председателя на
Коментари Харесай

Разхищава ли се ваксина: Колко дози има в един флакон - пет, шест или седем

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е отправил към ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложение да се употребява имунизацията против ковид, съдържаща се в един флакон, за шест имунизации вместо за пет, както става в този момент в страните от Европейски Съюз, съобщи ТАСС.

" Вчера вечерта предложих на ръководителя на Европейска комисия Фон дер Лайен Европейската организация за медикаментите да позволи бързо да се вършат по шест имунизации с един флакон от имунизацията на " Пфайзер " (Pfizer) и " Бионтех " (BioNTech) вместо пет. Това е тествано в Съединени американски щати. Такава процедура утвърди и израелското министерство на опазването на здравето. От доста чешки лечебни заведения до мен доближи информация, че наличието на един флакон без проблем може да подхожда на шест дози от имунизацията ", съобщи Бабиш.

Според него в случай че се издаде сходно позволение, то страните в Европейски Съюз ще могат да усилят с 20 % количеството на дози от имунизацията. Така да вземем за пример Чехия вместо 8 милиона дози ще разполага с 9,6 милиона дози.

Какво написа в характерността на продукта

В обяснението си за имунизацията - наречено " " Министерството на здравеопазването споделя, че " това е многодозов флакон и наличието му би трябвало да се разреди преди приложимост. Eдин флакон (0,45ml) съдържа 5 дози по 0,3 ml след разреждане. 1 доза (0,3ml) съдържа 30 микрограма и РНК ваксина против COVID-19 (включена в липидни наночастици).

Как се стигна до това предложение на Бабиш

В средата на декември Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) разгласи, че могат да се употребяват спомагателни дози коронавирусна ваксина, съдържаща се във флаконите на " Пфайзер " (Pfizer), евентуално разширявайки предлагането на лекарството в Съединени американски щати с 40%. Новината, обявена в началото от Politico, пристигна откакто фармацевтите откриват, че някои от флаконите с ваксини съдържат задоволително течност за до две спомагателни дози, написа на 16 декември " Гардиън " ().

FDA съобщи на Pfizer, че тези дози могат да се употребяват, вместо да се изхвърлят. Това бе смяна в позицията на федералната администрация, която седмица по-рано уточни, че всеки флакон съдържа единствено пет дози - предписание, към което на фармацевтите бе предложено да се придържат.

" Предвид незабавната обстановка в региона на публичното опазване на здравето, FDA поучава, че е задоволително да се употребява всяка цялостна доза, която може да се получи " от флакона, съобщи представител на FDA пред Politico. Той цитира научно изявление, че е всекидневно производителите да препълват флаконите, защото са вероятни разливи при потребление.

Говорител на FDA съобщи пред " Вашингтон пост " (Washington Post), че " понастоящем, поради незабавната обстановка в региона на публичното опазване на здравето, FDA поучава, че е задоволително да се употребява всяка цялостна доза (шестата, или вероятно даже седмата) от всеки флакон, в очакване на решение на казуса.

Шарън Кастило, представител на Pfizer, сподели на собствен ред пред Washington Post, че " количеството ваксина, останало в многодозовия флакон след потребление на пет дози, може да варира според от типа на употребяваните игли и спринцовки ".

Регулаторъте в Съединени американски щати съобщи, че спомагателните дози могат да се употребяват, само че остатъците от ваксина от разнообразни флакони не би трябвало да се смесват, с цел да се избегне замърсяване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР