Премиерът на България Николай Денков, министърът на младежта и спорта

...
Премиерът на България Николай Денков, министърът на младежта и спорта
Коментари Харесай

България посрещна златните момичета в шахмата

Премиерът на България Николай Денков, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, зам.министърът проф. Даниела Дашева посрещнаха европейските шампионки по шахмат на родна земя.

Златните девойки Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева бяха отрупани с цветя и овации при завръщането си у нас след триумфа в Будва (Черна гора), а треньорът им Петър Арнаудов сподели златната купа пред посрещачите на летище " София ". От шампионския тим отсъстваше само Гергана Пейчева. Героинята от последния ден на Евро 2023 потегли непосредствено за Съединени американски щати, където е студентка.
 Историческо! България е Европейски първенец по шахмат при дамите!
Историческо! България е Европейски първенец по шахмат при дамите!

Българките победиха в конкуренцията

" Сега е някак по-сладко, тъй като това е един споделен триумф ", съобщи на летище София капитанът на отбора ни Антоанета Стефанова, международна шампионка от 2024. Тя още веднъж акцентира, че този триумф е реализиран без държавно финансиране, и благодари на всички компании, повярвали в тима и финансирали подготовката и присъединяване му в шампионата.

" Благодаря на Българска спортна федерация по шахмат и на всички, които направиха нашия триумф вероятен. Всяка купа е значима и аз съм извънредно щастлива,че този триумф е точно на целия тим. Тези прелестни девойки имат цялото бъдеще пред себе си и аз съм сигурна, че те ще донесат още доста медали на България ", сподели още Стефанова.

Нургюл Салимова, която завоюва самостоятелен златен орден за №1 на втора дъска, от своя страна показа, че наличието на Антоанета Стефанова е било от огромно значение за крайната победа.

" На шахматната олимпиада в Индия тя не взе участие и там се усещаше неналичието й. Така че съм доста щастлива, че този път бяхме водени от нея. За нас постоянно е наслада да се учим от нейния професионализъм и опит и се веселя, че ние с нашия гений също допринесохме за този триумф ", показа Нургюл.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР