Премиерът на България Кирил Петков научи един важен урок за

...
Премиерът на България Кирил Петков научи един важен урок за
Коментари Харесай

Кирил Петков пред The Times: Корупцията е най-добрият инструмент на Москва на Балканите

Премиерът на България Кирил Петков научи един значим урок за битката против корупцията в Източна Европа по време на късия си мандат като министър-председател на страната, написа.

" Ние ограничихме корупцията локално, само че открихме, че имаме по-голям - зложелател съветското навлизане ", споделя министър председателят Кирил Петков в изявление за The Times.

" Не разбирахме, че корупцията и съветското въздействие са едно и също нещо . Корупцията е най-хубавият външнополитически инструмент на Москва на Балканите ", прецизира още Петков.

Неволите за Петков стартираха през април, когато той отхвърли да заплати на Москва в рубли за доставки на природен газ и по-късно подписа договорка за различни доставки от Азербайджан. В резултат Путин спря доставките на газ. Това беше голяма смяна за страна, която получаваше към 90% от газа си от Русия.

" Азерският газ коства три пъти по-малко от газа на " Газпром ", само че предходното държавно управление някак си се отхвърли от него. Казаха, че няма водопровод, само че се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е задоволителна. Някой се беше договорил да заплати три пъти повече ", споделя още Петков.

" Трябва да си извънредно малоумен - или подкупен - с цел да направиш това " , споделя Петков.

Пред английския публицист Том Кингтън Петков декларира, че Москва е реагирала на договорката с азерския газ като е въздействала на опозицията в българския Народното събрание, което е довело до вота на доверие в неговото държавно управление предишния месец . Седмица по-късно той отвърна на удара, като изгони 70 съветски дипломати от България .

" Общо взето, съм сигурен, че някои от 70-те души, които изпратихме назад, интензивно разговаряха с депутати в Народното събрание и даваха на публицистите публикации, подготвени за издание ", споделя Кирил Петков.

" (Руският) дипломат беше обвинена, че играе дейна роля, като води политици в Гърция на отмора. Това беше директна интервенция. ", прибавя Петков.

Кирил Петков подвигна ветото на България върху молбата за участие в Европейски Съюз на нейната съседка Северна Македония, макар съпротивата на Русия, показва още The Times.

" Русия оказваше въздействие от двете страни на границата ", сподели министър председателят.

" Видяхме координирани дейности, когато нашите националисти излязоха с медийни начинания, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен. ", прибавя Петков.

В другия завършек на страната, на границата с Турция, държавното управление на Петков усеща суровата мощ на българската мафия, откакто изгони подозирани в корупция частни мениджъри на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " , прецизира изданието.

" Това беше и най-голямата граница за контрабанда на опиати в света ", показва аграрният зам.-министър Иван Христанов пред изданието.

" Мисля, че те печелеха 1 милиард евро годишно посредством контрабанда на границата. Ето за какво това, което направихме, боли ", споделя още Христанов.

Изданието прецизира, че сега Христанов е с защита поради получени закани около абсурда. Български проверяващи публицисти настояват, че има връзки сред фигури от подземния свят, ръководещи граничния пункт, и депутати, разяснява Том Кингтън.

В публикацията се прибавя, че партията, учредена от телевизионния водещ и артист Слави Трифонов, дръпна шалтера на държавното управление , като уточни за причина - различия за бюджета и Северна Македония.

Но Христанов упорства: " Това, което направихме на границата, беше съществена причина за вота на доверие. "

Фирмите, които направляваха граничния пункт, към момента може да си върнат привилегиите, до момента в който оспорват отстраняването им в съдилищата , а наблюдаващи се притесняват, че другарски настроени съдии може да им оказват помощ, споделя The Times на читателите си.

Петков упрекна основния прокурор на България, че не проверява корумпирани депутати, само че сподели, че ще би трябвало да гласоподават две трети от депутатите, с цел да го уволни. А казусът, твърди той, е, че над една трета от депутатите биха рискували следствие при нов основен прокурор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР