Премиерът Мариано Рахой заяви, че проведеният в Каталуния референдум е

...
Премиерът Мариано Рахой заяви, че проведеният в Каталуния референдум е
Коментари Харесай

Мариано Рахой: Референдумът в Каталуния не носи нищо добро на никого

Премиерът Мариано Рахой съобщи, че извършеният в Каталуния референдум е желан от малко на брой и не носи нищо положително на никого. След незабавна среща на държавното управление той произнесе тирада пред испанския парламент, в която разгласи, че допитването е цялостен неуспех и наново настоя от каталунските управляващи да пояснят желаят ли в действителност самостоятелност.

Испанският министър председател Мариано Рахой даде период от пет дни - до понеделник, на сепаратисткия каталунски президент Карлес Пучдемон, да обясни позицията си по отношение на декларацията за самостоятелност, заяви Франс прес, като цитира държавен източник в Мадрид.

Ако Пучдемон удостовери, че афишира самостоятелност на района, Мадрид ще му даде спомагателен период до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, допускащ на испанското държавно управление да суспендира автономията на Каталуния.
 © Българска телеграфна агенция
От моя страна постоянно е имало предпочитание за разговор. Лидерите на Каталуния не могат да кажат, че не съм желал да беседвам с тях, просто тъй като това не е яврно - дребна част от изкаването на премиера Мариоано Рахой пред испанския парламент. Той поска от Каталуния дада обяснение за отсрочена си незасивимост и отхвърли вероятно ходатайство.
Мариано Рахой, министър-председател на Испания: " Такива са обстоятелствата, дами и господа. Причините да се желае референдум не са изяснени и те не разполагат с толкоз огромна поддръжка. Имат гласовете и нужната легитимност да ръководят самостоятелния район, само че не и да постановат едностранна самостоятелност. "
Лидерът на социалистите - главната съпротива на Народната партия на Рахой - Педро Санчес, още веднъж съобщи поддръжката си за кабинета по каталунския проблем и загатна за допустима промяна на Конституцията.

Педро Санчес, водач на социалистите: " Време е да се захванем с конституционната промяна в нашата страната. Разбрахме се с държавното управление да създадем работна група за оценка на Конституцията в идващите шест месеца ".
Подобна опция не отхвърли и самият Рахой. Че би трябвало да се откри излаз от задънената улица считат и самите испанци.

Моника, гражданин на Мадрид: " Казусът стигна до задънена улица. Някой би трябвало да направи първата стъпка за договаряния ". Едуардо Монтеро, гражданин на Мадрид: " Според мен постоянно има място за разговор, само че единствено в границите на закона. Ако си отвън закона е като да опитваш да преговаряш в човек, насочил оръжие към теб. "
Няма публично оповестена времева рамка, в която Каталуния би трябвало да изясни " символичната си самостоятелност с отсрочено деяние ". Но испанските медии към този момент заговориха, че следващата развръзка се чака в идната пет дни.

 От нашите пратеници: Политическата рецесия в Испания влезе във фаза на застой От нашите пратеници: Политическата рецесия в Испания влезе във фаза на застой
Напрегнатото очакване в Испания не свършва - откакто през вчерашния ден районният министър председател Карлес Пучдемон разгласи алегорична самостоятелност с отсрочено деяние и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР