Премиерът Мариано Рахой заяви, че проведеният в Каталуния референдум е

...
Премиерът Мариано Рахой заяви, че проведеният в Каталуния референдум е
Коментари Харесай

Премиерът Мариано Рахой: Референдумът в Каталуния не носи нищо добро

Премиерът Мариано Рахой съобщи, че извършеният в Каталуния референдум е желан от малко на брой и не носи нищо положително на никого. След незабавна среща на държавното управление той произнесе тирада пред испанския парламент, в която разгласи, че допитването е цялостен неуспех и наново настоя от каталунските управляващи да пояснят желаят ли в действителност самостоятелност.

„От моя страна постоянно е имало предпочитание за разговор. Лидерите на Каталуния не могат да кажат, че не съм желал да беседвам с тях, просто тъй като това не е вярно“, съобщи в изявлението си премиера Мариоано Рахой пред испанския парламент. Той поска от Каталуния дада обяснение за отсрочена си незасивимост и отхвърли вероятно ходатайство.

„Такива са обстоятелствата, дами и госпоса. Причините да се желае референдум не са изяснени и те не разполагат с толкоз огромна поддръжка. Имат гласовете и нужната легитимност да ръководят самостоятелния район, само че не и да постановат едностранна самостоятелност.“, сподели още Мариано Рахой, министър-председател на Испания.

Лидерът на социалистите, главната съпротива на Народната партия на Рахой, Педро Санчес, още веднъж съобщи поддръжката си за кабинета по каталунския проблем и загатна за допустима промяна на Конституцията.

„Време е да се захванем с конституционната промяна в нашата страната. Разбрахме се с държавното управление да създадем работна група за оценка на Конституцията в идващите шест месеца“, съобщи водачът на социалистите Санчес. Подобна опция не отхвърли и самият Рахой. Че би трябвало да се откри излаз от задънената улица считат и самите испанци.

Няма публично оповестена времева рамка, в която Каталуния би трябвало да изясни „символичната си самостоятелност с отсрочено действие“. Но испанските медии към този момент заговориха, че следващата развръзка се чака в идната пет дни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР