Премиерът, макар че може да е сравнително облекчен от това,

...
Премиерът, макар че може да е сравнително облекчен от това,
Коментари Харесай

Коронавирусът уплаши Борисов - но малко повече за НОИ

Премиерът, въпреки че може да е относително омекотен от това, че коронавирусът краткотрайно преразпредели медийния интерес от къщата в Барселона, направи забавно изявление. Той разгласи от парламентарната естрада, че в случай че до 100 000 българи излязат в карантина поради ковид, и получат заплатен болничен за нея, системата на Национален осигурителен институт няма да издържи. " При една разрастваща се зараза от ковид и хиляди под карантина у дома, Националният застрахователен институт (НОИ) ще се изпразни ", съобщи министър председателят.
Това че Борисов от дълго време си служи най-вече с числа, които са се трансформирали в огромното му леговище, най-малко мислехме, че ще остане за хвалби в телевизионни студиа и по-мирни и спокойни времена. Но когато непосредствено в Народното събрание се тюхкаш за вероятно изпразване на Национален осигурителен институт, нещата стават по-особени. Тук няма да припомняме всички непотребни разноски на държавното управление, някои от които по-скоро спадаха в графата " угаждане на геополитически настоятелства ", в сравнение с бяха същински нужни. Също по този начин - до толкоз сериозен брой карантини надали ще се стигне. Цялото изявление обаче е показателно за прям цинизъм - ден-два преди този момент казваш, че " здравето на хората е на първо място останало ", само че по-късно, малко по-късно, мушваш уточнението, че важно-важно, само че хайде в случай че обичате да не се изпразва Национален осигурителен институт. 
Как да работи един властник в обстановка като с ковид е прекомерно добър експериментален камък за качеството му. Идеалният вид е той да се оправи 1) същинската заплаха от вируса, 2) същинската заплаха от всеобща суматоха (по-лошия вариант), 3) намиране на финансови буфери, които да бъдат приложени в непредвидени рецесии като сегашната. В подобен миг да изразиш главното си терзание на калкулатор, е най-неправилното, което може да направиш - даже и терзанието да е действително. Масови страхове не се овладяват по този начин - не стига, че е неуместно споменаването на бюджета на Национален осигурителен институт, а действително казвайки таман това изречение, показваш и че министър-председателят на страната действително позволява, че може 100 000 българи да излязат в карантина и действително им го анонсира като опция. Идеалното обръщение, готово да се пусне в паник каналите и да стигне до който би трябвало. Сега може да си представим така и така склонните към меланхолия и изобщо всевъзможни хипореакции по какъв начин си седят у дома и си споделят - не стига, че би трябвало да изляза в болничен, само че би трябвало и ужасно доста да побързам, щото току-виж на Национален осигурителен институт системата прегряла и би трябвало да се пакостя в първите няколко хиляди. Изглежда традицията платените болнични да са най-големия смут на работодателите е прекомерно добре споделена с хората във властта. Ако първите най-малко са разбираемо пристрастни и не са избирани с избори, вторите нямат право.
Но наподобява е заразително.  
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР