Премиерът Кирил Петков заяви , след като шоуменът Слави Трифонов

...
Премиерът Кирил Петков заяви , след като шоуменът Слави Трифонов
Коментари Харесай

Кабинет на малцинството: Възможен ли е какво следва оттук нататък

Премиерът Кирил Петков съобщи, откакто шоуменът Слави Трифонов разгласи, че и поставя завършек на четворната коалиция.

Възможно ли е обаче държавно управление на малцинството да се задържи и какъв брой дълго? И какви са другите разновидности?

сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " бе формирана през декември м.г. след три следващи парламентарни вота. Всички те имат болшинство от 134 народни представители от общо 240 депутати.

Ако всичките 25 депутати от Има Такъв Народ отдръпват поддръжката си, държавното управление остава в малцинство със 109 гласа при нужни 121.

Така при всяко гласоподаване опозицията има повече гласове и всеки държавен законопроект или решение може да бъдат спирани.

В такава обстановка новите предварителни избори, незабавни или малко отсрочени във времето, наподобяват логически процес.

Вариантите, в които държавното управление се резервира, са два – или да бъде открит нов формален или всекидневен съдружен сътрудник, или Петков да продължи с държавно управление на малцинството. Преди да се стигне до нови избори има и трети вид – ново държавно управление в рамите на този парламент.

Вариантът с държавно управление на малцинството

За да може държавното управление на малцинството да работи, то би трябвало да търси плаващи болшинства и сделки с опозицията за всяко настрана гласоподаване по всички тематики. При този сюжети ръководството ще стане подвластно от опозиционните ГЕРБ, Движение за права и свободи, които се закани да изолира, идвайки на власт. На доктрина гласове могат да се търсят и от " Възраждане ", крайните националистически и проруски позиции на партията вършат това малко допустимо.

Все отново, в случай че се стигне до сюжет с плаващи болшинства, то тогава под въпрос ще са всички заложени и към момента незапочнати промени, отпред с тази на правосъдната система. Причината за това е, че до момента ГЕРБ и Движение за права и свободи са саботирали всички опити за съдържателна промяна в тази посока.

Освен това въпросът по кое време ще са идващите избори ще е напълно в ръцете на някогашните ръководещи и Движение за права и свободи, които във всеки миг ще могат да " бутнат " кабинета с избор на съмнение.

Възможно ли е въпреки всичко да има държавно управление на болшинството

Възможно е обаче да не се стигне подобен процес със подвластен от ГЕРБ и Движение за права и свободи кабинет на малцинството. За да има държавно управление на болшинството са нужни най-малко 121 гласа, а сега оставащите в ръководството три партии имат 109 народни представители. Тоест не им доближават 12 депутати, които вероятно обаче може и да бъдат обезпечени.

От месеци импровизирано се приказва, че парламентарната група на " ИТН " ще се разцепи и част от нея ще мине в съпротива, а друга ще остане лоялна на държавното управление. По информация на Mediapool сходни диалози даже са водени в парламентарната група, само че до момента не са стигнали до решение за разцепването ѝ. За това, че е допустимо казусът за ръководството да бъде решен с разединение на Има Такъв Народ, призна самият министър председател.

" Не знаем дали ще има 12 депутата, само че се надяваме, че има хора в Има Такъв Народ, които потеглиха да трансформират България със същите цели, с които и ние тръгнахме. И най-малко 12 от тях, надяваме се на 15, 20, които да могат да последват същия този принцип ", сподели той.

Неофициално депутати от ИНТ признават, че " на никого не ми хареса това, което сподели Слави " и " даже на опозицията не ѝ се върви на избори в този миг ". Казват обаче, че не е ясно дали ще се стигне до разединение на групата в интерес на ръководещото болшинство. По време на конференцията в сряда министър председателят Кирил Петков неслучайно акцентира на това, че Гроздан Караджов е бил " спуснат неизвестно от кое място " за вицепрмеиер и министър от квотата на Има Такъв Народ.

В групата на Има Такъв Народ се приказва същото и за външния министър от квотата на партията Теодора Генчовска.

Поради тази причина изявлението на Петков може да се разчете като поклон към тези в Има Такъв Народ, които бяха недоволни от избора на министри още през цялото време.

" Изтеглям министрите на Има Такъв Народ ", сподели Трифонов. Толкова ли е просто?

В цялата обстановка има и още едно незнайно. При оповестяването на решението си да напусне ръководещото болшинство, шоуменът Трифонов разгласи: " От през днешния ден издърпвам министрите на Има Такъв Народ и поставям завършек на тая коалиция и на тая мъка ".

Нещата обаче не са толкоз елементарни, тъй като няма по какъв начин Трифонов да " изтегли " който и да е от държавното управление. Всъщност самите министри от неговата квота би трябвало да си подадат оставките или министър председателят Кирил Петков да им ги изиска.

Невинаги когато дадена партия реши да напуща ръководството, същото вършат и издигнатите от нея министри.

Така да вземем за пример при последното ръководство на ГЕРБ Емил Караниколов остана министър на стопанската система доста откакто " Атака ", от чиято квота се водеше, мина в съпротива. При второто държавно управление на ГЕРБ имаше още един сходен случаи – ДСБ напусна ръководството, само че Петър Москов, който по това време беше член на партията, остана здравен министър.

В настоящия кабинет министрите на Има Такъв Народ са: външният министър Теодора Генчовска , районният министър Гроздан Караджов , спортният министър Радостин Василев и енергийният министър Александър Николов .

От изявлението на Кирил Петков стана пределно ясно, даже Гроздан Караджов няма да остане министър, даже да желае. Същото важи и за Генчовска.
Вероятно спортният министър Радостин Василев също ще последва повелята на Трифонов. По-рано в сряда, откакто министрите на Има Такъв Народ напуснаха съвещанието на Министерския съвет, точно той се появи в Народното събрание, с цел да беседва с парламентарната си група.

Най-вероятно енергийният министър Александър Николов (квота на ИТН) ще остане министър. За него е известно, че се е " еманципирал " от Има Такъв Народ, заради което Трифинов бил неудовлетворен, че Николов не е негов министър, а на Петков, за разлика от Караджов и Генчовска.

Дали Николов остава или не, обаче не е най-важното в цялата картина.

Третият вид – ново държавно управление в този парламент

Ако Кирил Петков не успее със поръчката си, че ще продължи да ръководи и без Има Такъв Народ, то преди нови избори има още един вид – ново държавно управление в границите на този парламент.

Подобен кабинет обаче е мъчно изпълним. ГЕРБ има 59 депутати, Движение за права и свободи – 34, а новата опозиционна партия Има Такъв Народ – 25. Трите обединения дружно имат 118 гласа и също като сегашните ръководещи биха били държавно управление на малцинството. Ако към тях да се прибавят 13-те депутата от " Възраждане ", ще има болшинство от 132 народни представители, само че коалиция сред партията на Костадин Костадинов и Движение за права и свободи наподобява малко допустима.

След рухване на настоящия кабинет има и още един научен вид за болшинство – Българска социалистическа партия да се включи в обединението с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Тогава болшинството би било от 144 народни представители.

За момента Българска социалистическа партия разгласи.

Към момента е несъмнено, че нито една партия няма интерес от предварителни избори при регистрирания от социологическите организации растеж на антисистемния избор, който до втора политическа мощ. Това значи нов нескончаем интервал на политическа неустойчивост и неустановеност, както и длъжностен кабинет на президента Румен Радев, който би употребявал случая да вземе завой към Москва.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР