Премиерът Кирил Петков заяви, че на срещата си с украинския

...
Премиерът Кирил Петков заяви, че на срещата си с украинския
Коментари Харесай

Украински експерти идват следващата седмица, за да прокарат евтин ток

Премиерът Кирил Петков съобщи, че на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски са разискали шест неща. Украйна е подготвена да изнася на ниска цена ток към България , тъй като произвеждала повече, в сравнение с използва, а и имала потребност от пресен капитал. „ Те ще изпратят още идната седмица специалисти в България, с цел да забележим по какъв начин може този ток да мине през Румъния и да пристигна до българския пазар ”, изясни министър-председателят, представен от.

Втората тематика, която са разискали двамата политици, е била Варна да стане логистичен хъб за украинското жито.



„ Използване на Трансбалканския поток. Ние вкарвахме газ през Румъния, България и отиваше към Турция. Сега същият този потенциал може да се употребява от Турция, България, Румъния и в Украйна. Това е доста значимо, тъй като в случай че използваме терминалите на полутечен газ, освен за 1 или 2 милиарда куб. м., а го използваме за 20 милиарда куб. м., цената, на която и Украйна, и  България може да купува, ще бъде доста по-изгодна ”, твърди Петков във връзка с друга значима тематика, която е била разисквана на срещата му с украинския президент.

Премиерът изясни и че наши строителни компании ще оказват помощ за възобновяване на разрушени украински градове , изключително на тези с българско малцинство в тях.

Украинският министър на инфраструктурата се е заел персонално с интервенцията по прибирането на български транспортен съд, твърди Кирил Петков.

От думите му излиза наяве, че България ще поддържа Украйна по пътя й към участие в Европейски Съюз.

„ Какво значи да не помогнем военно-технически? Означава ли, че би трябвало още жилищни блокове разрушени или още деца, които не могат да си играят с играчките си? Или да виждаме още всеобщи гробове като този в Буча? Българският парламент би трябвало да поддържа даване на военно-техническа помощ и аз приканвам това да се случи. След това решение аз ще дам задачата на военния министър да провежда цялата тази логистична помощ ”, сподели още министър-председателят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР