Премиерът Кирил Петков заминава за Азербайджан да преговаря за по-големи

...
Премиерът Кирил Петков заминава за Азербайджан да преговаря за по-големи
Коментари Харесай

Василев: Петков отива да търси газ в Азербайджан, но и те страдат от дефицит

Премиерът Кирил Петков отпътува за Азербайджан да договаря за по-големи доставки на газ. Балансът, който ни е възложен от Българската газова асоциация, демонстрира, че Азербайджан има недостиг от 1,2 милиарда куб. м газ, като се има поради добива, личното ползване и договорите за износ. Което значи, че самият Азербайджан внася газ, с цел да извърши договорите си за експорт. Дали може да внесе още? По-скоро не може и би трябвало да се търси замяна на газ от Туркменистан, да вземем за пример ". Това съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че дълготрайната и междинна цена на газа е била 40 лева, 142 лева е била през април, през май - 162, а за настоящия месец е 186 лева

" Ние държим да има газ на конкурентна цена, да го намерят където желаят. Но той може да бъде открит там, където го има. Ако не получаваме това, което сме декларирали, има уговорка в контракта с " Газпром " - " вземи или заплати ". Ние не стига, че не сме го получили, че сме купили по-скъп газ, само че най-после ще платим и това, което не сме получили ", сподели Велев.

И напомни, че на 10 юли трябваше да има планирана цена за август. Гостът приема неналичието като " явен знак, че няма нужните количества ".

" Около 250 лева евентуално ще бъде цената за идващия месец. Ще имаме нов, голям скок в цената, а в този момент е лято, когато цените са най-ниски ", акцентира Велев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР