Премиерът Кирил Петков заедно с българска правителствена делегация е на

...
Премиерът Кирил Петков заедно с българска правителствена делегация е на
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Кирил Петков в Румъния: Възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма

Премиерът Кирил Петков дружно с българска държавна делегация е на посещаване в Румъния.

В Букурещ Петков беседва с министър-председателя на Румъния Николае Чука и с президента Клаус Йоханис.

Гледайте онлайн тук или на във Facebook:



Искам да благодаря за гостоприемството и за другарството. Днес нашето държавно управление пристигна в Букурещ от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това потвърждава усилената работа, която всички ние имаме по провокации - енергийна рецесия, война в Украйна, очертаваща се по-късно продоволствена рецесия, ето за какво е толкоз значимо през днешния ден България и Румъния да не са единствено положителни съседи, само че и положителни сътрудници. Набелязахме съответни стъпки с съответни периоди, изясни министър председателят Кирил Петков.

Влизането в Шенген е голям приоритет за нас - да се движим дружно и да не се забавят идващите стъпки, акцентира Петков.

Най-вероятно тази есен ще имаме газ през интерконектора с Гърция, добави румънският министър председател.

На 5 май в София ще проведем районна среща на енергийните министри за капацитета за обезпечаване доставките на газ - от Азербайджан, Турция. Надяваме се на тази среща да се вземат решения и да се създадат изводи на районен проект.

Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, в този момент може да работи в противоположна посока. И опцията да купуваме дружно полутечен газ е огромна, тъй като и ценовите равнища ще бъдат разнообразни. Нашите сътрудници от Азербайджан също са вероятни сътрудници, изясни Кирил Петков. Уверен съм, че физическото довеждане докрай на интерконектора с Гърция ще бъде през юни.

Премиерът на Румъния Николае Чука изведе главните акценти от тематиките, дискутирани по време на диалога с българския му сътрудник Кирил Петков:
Програмите за превоза - ние имахме две съществени цели, базирахме се на меморандум по отношение на създаване на втори мост Гюргево-Русе и започване на плана за драгиране на река Дунав. За един доста къс интервал българската част на Дунав мост да влезе в ремонтни работи. Ние се договорихме да отворим Граничен контролно-пропусквателен пункт с ферибот това ще способства за превъзмогване на рестриктивните мерки, провокирани от работата по поддръжката на моста. По-голям брой мостове - до края на идната седмица да се учреди обща група със експерти от министерството на превоза на двете страни, която да разиска опциите. Двустранен разбор на общите запаси и потенциали , тъй че да намерим общи решения Влизането в Шенгенското пространство да бъде реализирано с общи старания, с потребление на всички дипломатически принадлежности, с цел да убедим общността, че ние можем, че ние отговаряме на изискванията и стандартите, и можем да бъдем признати Молдова е най-уязвимата страна от позиция на сигурността и се договорихме да окажем нужната помощ. Заедно ще подкрепим европейския път както на Украйна, по този начин и на Молдова и Грузия.
В делегацията вземат участие вицепремиерите Асен Василев и Борислав Сандов, министърът на защитата Драгомир Заков, министърът на енергетиката Александър Николов и заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР