Премиерът Кирил Петков свиква спешно Съвета за сигурност към Министерски

...
Премиерът Кирил Петков свиква спешно Съвета за сигурност към Министерски
Коментари Харесай

Защо премиерът изпревари президента със Съвета за сигурност ...

Премиерът Кирил Петков привиква незабавно Съвета за сигурност към Министерски съвет. Това стана час, откакто водачът на опозицията Бойко Борисов прикани да бъде призован Консултативният съвет по национална сигурност към президента. Засега не е ясно, дали Кирил Петков желае просто бързо да разиска с министрите от ръководещата коалиция позицията на България по задълбочаващия се спор сред НАТО и Русия по линия на Украйна или просто към този момент е в спортен режим с президента Радев.

Петков поема голям риск със светкавичната си реакция, която ще разпали най-малко две огнища на напрежение във връзка с интернационалната политика на България, към която така и така е горещо. Първо – в затвореното съвещание на Съвета по сигурност в Министерски съвет няма да вземат участие представители на опозицията в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това ще даде причини за остриетата на двете партии да обвинят премиера и сътрудниците му в ръководството в подмолни дейности и опит да се скрие нещо от обществото. Второ – поражда въпросът, за какво Петков бърза и дали това не е първи знак за разнобой сред него и президента Радев. Такива сигнали към този момент има по линия на кадруването във значими държавни ведомства и институции. В този развой новите мощни на „ Дондуков” показват бърза равноправност от „ Дондуков” 2.

Като цяло съществуването на два обособени съвета за сигурност е необичайно, като се има поради, че функционалностите им се препокриват и са най-вече консултативни. Разликата е, че този към Министерски съвет е непрекъснато настоящ, а „ президентският” се привиква от президента в постоянен /на всеки 3 месеца/ или ексклузивен порядък.

Експертите по външна политика са единомислещи, че в обстановки като днешната с напрежението сред НАТО и Русия е по-добре да заседава органът с по-широко посланичество, с цел да няма разнообразни мнения и разнобой в българската позиция по сходен комплициран въпрос.

Свързани вести Кирил Петков привиква Съвета по сигурността поради Украйна Борисов: Не знаем може ли да осъмнем във война ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР