Премиерът Кирил Петков ще участва в церемония, която дава старт

...
Премиерът Кирил Петков ще участва в церемония, която дава старт
Коментари Харесай

Започва строителството на газовия терминал край Александруполис

Премиерът Кирил Петков ще взе участие в гала, която дава старт на строителството на терминала за полутечен газ край гръцкия град Александруполис.

На нея ще участват и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, както и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Домакин на събитието е гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

По проект газовото оборудване ще е входна точка за синьо гориво на страната ни, както и за двете ни западни съседки.

Терминалът при Александруполис е плаващо оборудване за предпазване и регазификация с потенциал над 6 милиарда куб. метра годишно и 170 000 куб. м газ за предпазване.

Сред резервиралите потенциал е и „ Булгаргаз “ с 500 млн. куб. м. годишно.

През новото оборудване Европа ще може да получава газ от разнообразни източници, а съществени снабдители се чака да бъдат Съединени американски щати и Катар.

В актуалната енергийна рецесия, обвързвана с войната в Украйна, и спирането на доставките за някои страни от страна на „ Газпром “, планът е от стратегическо значение за страната ни и за Европа като цяло.

Кирил Петков към този момент приказва за общ районен пазар, който да понижи цената:

„Ще бъде значимо и когато става дума и за полутечен газ, тъй като едно е България да желае да купува 3 милиарда куб м, Сърбия – 6, РСМ, да вземем за пример – 2, друго е дружно да желаеме да търгуваме, да купим общо количество, което да се търгува на един общ пазар“.

Специално за България предпочитан е интерконекторът с Гърция, който ще бъде приключен през юни, а до есента през него би трябвало да тече към страната ни евтиния азерски природен газ.

Премиерът ще посети и изграждащата се край гръцкия град Комотини газоизмервателна станция.

„Огромна разлика в цената на газа значи по-ниски цени на парното идната зима“, сподели той при миналата си ревизия на оборудването. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР