Премиерът Кирил Петков ще бъде призован в понеделник на нов

...
Премиерът Кирил Петков ще бъде призован в понеделник на нов
Коментари Харесай

Прокуратурата призовава Петков на нов разпит за Борисов. Поиска и записи от камерите в Министерския съвет

Премиерът Кирил Петков ще бъде свикан в понеделник на нов разпит по следствието за изнудване на Васил Божков , по което бяха арестувани предшественикът му Бойко Борисов , неговата някогашна говорителка Севделина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов . Това заяви Софийскатата градска прокуратура (СГП) в четвъртък.

Именно след показания на Петков по случая Министерство на вътрешните работи предприе на 17 март в изискванията на необходимост. Те бяха арестувани за 24 часа,, откакто СГП реши, че няма задоволително доказателства, с цел да бъдат упрекнати.

Впоследствие прокуратурата посочи, че подхванатите от полицията дейности са противозаконни , защото е трябвало да бъдат осъществени от следователи, и осведоми, че ще повтори всички разпити и претърсвания по делото, които е допустимо. Защитата на Борисов, Арнаудова и Горанов пък нападна в съда арестите им.

От прокуратурата припомниха в четвъртък, че извършеният от проверяващ служител на реда разпит на Петков на 17 март "няма правна стойност ", по тази причина би трябвало да бъде осъществен още веднъж. "На същото съображение бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова, както и на други очевидци ", прибавиха от СГП.
"Пълно безсрамие "
Междувременно министър председателят се възмути от неофициална информация в няколко медии, че градската прокуратура е изискала от Националната работа за защита (НСО) в незабавен порядък да ѝ записи от охранителните камери на всички входове и изходи на постройката на Министерския съвет (МС) в интервала 23 февруари – 23 март.

"Не съм осведомен за това, само че в случай че се окаже правилно, ще е цялостно безсрамие. Министерски съвет е контактна точка за европрокуратурата. Ако се пробват да видят кой влиза и излиза от Министерски съвет, с цел да видят кои са хората, които дават сигнали, това ще е следващият бойкот. Трябва да се види доста деликатно дали се пробват да управляват хората, които подават сигнали ", разяснява Петков по време на свое посещаване в Благоевград в четвъртък.

По информация на правния уебсайт " " прокурор Мариана Ненкова е изпратила въпросното искане до ръководителя на НСО Емил Тонев. Говорителката на СГП Десислава Петрова нито е удостоверила, нито е отрекла това пред изданието.

Периодът, за който прокуратурата е поискала записите от охранителните камери в Министерски съвет, съответствува с визитата на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши в София. и се срещна с Петков. Ден по-късно Министерство на вътрешните работи арестува Борисов, Арнаудова и Горанов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР