Премиерът Кирил Петков се зарече, че няма да бъдат разпъвани

...
Премиерът Кирил Петков се зарече, че няма да бъдат разпъвани
Коментари Харесай

Премиерът: Дал съм пълна свобода на Бойко Рашков, чадърите свършиха

Премиерът Кирил Петков се зарече, че няма да бъдат разпъвани чадъри над никой от новата власт, в случай че извърши нещо неправилно.

" Аз съм дал на Бойко Рашков цялостна независимост за всяко едно следствие, което той може да направи. Чадърите свършиха. Никой оттук насетне не може да се усеща предпазен, без значение дали е в ръководещата коалиция, дали е министър, дали е извън ". Това съобщи в изявление за " Панорама " по Българска национална телевизия министър-председателят.

" Аз го харесах като министър. Единственото, което трябваше да направя, е да приказвам с моите съдружни сътрудници и въпреки всичко да имаме едно координиране ", сподели още Петков.

Кирил Петков разяснява и вчерашния отвод на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане по проблема с поданството му.

" Аз одобрявам тяхното решение като преценка, че това, което съм направил, не е по никакъв метод закононарушение ", разяснява тойпрекратяването на инспекцията от обвиняването. Петков още веднъж повтори, че има вяра, че попълвайки декларацията, не е направил нищо неправилно. Оценявам тяхната стъпка като добре свършена работа. По никакъв метод не желая това да бъде повлияно от моята нова позиция. Няма човек, който да се усеща над закона, в това число и аз самият ", безапелационен беше Кирил Петков.

Премиерът изясни, че сега екипите на болшинството обсъждали всички законови промени, които би трябвало да се създадат и във връзка с прокуратурата, и по отношение на изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет.

" Моята фантазия е да имаме правораздаване, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушение на закона. Не е моята роля да стържа никой, нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да ревизират всеки апаш в България. За мен е значима лустрация на крадците и това би трябвало да стане институционално. Не може да стане през институции, които това не им е работата ", разяснява министър-председателят.

Премиерът акцентира, че наличието на служебни министри в кабинета е, тъй като е желал да има последователност.

" Имаме извънредно доста проблеми във всички браншове, знаехме го и преди да влезем тук. Добре е, че въпреки всичко има една последователност от служебния кабинет към новия. Предишният министър-председател също е в новото държавно управление и това даде опция в първите дни да имам човек, който да мога да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази последователност, тъй като се видяхме с предходния министър, предадоха ми кабинета и ми споделиха да се оправям ", добави Петков.

И отхвърли тези служебни министри да са свързани с президента. Президентът няма своя квота министри, безапелационен беше Кирил Петков. " Нито е претендирал, нито е комуникирал за някакви фрагменти ", добави той. И беше безапелационен, че по никакъв метод не се усеща задължен на Радев, а " държавното управление стои задоволително добре на своите крайници ". " Но бих се постарал да имаме задоволително съгласуваност с президентството, с цел да имаме обединен глас на открито ", разяснява още Петков, като направи съпоставяне с разнобоя сред предходния министър председател Бойко Борисов и президента.

Кирил Петков дефинира гласувания от Народното събрание мораториум върху цените на тока, водата и парното, като вярната стъпка.

" Не е обикновено на първия ден, когато новото държавно управление беше гласувано да имаме подобен скок на цените. Поне една седмица да бяха изчакали да окомплектоваме екипите, да има зам.-министри. За мен това не беше добър знак. От тази позиция мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше вярната стъпка. Това, което ще желая като министър-председател е деликатно да се обследва преди крайният клиент да заплаща по-високи цени, ние би трябвало да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, примерно външни снабдители, различен вид контрагенти, които да са на повишени цени и същевремено с това да споделяме - тъй като цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния консуматор. Това би трябвало да стане мярка, когато няма друга опция ", съобщи твърдо министър председателят.

Петков повтори още, че няма смяна в българската позиция за Северна Македония.

" Тук не става дума за подчинение, а да намираме на общи изгоди, да печелим от " едно добросъседство ", разяснява министър-председателят въпроса с прословутите 6 месеца, които разгласи, че имат работните групи на двете страни, с цел да излязат с резултати по другите тематики.

Попитан по какъв начин дефинира своя кабинет с една дума, Кирил Петков заключи: " Практичното държавно управление ".

И се върна към добилата известност негова фраза от началото на захващането му с политиката, когато разгласи, че " с десни политики ще имаме леви резултати ".

" Идеологията остава на назад във времето, ние желаеме да сме практични, имаме цели, които желаеме да реализираме. Имам една фантазия - след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-хубавото качество на живот - относително чиста природа, положително опазване на здравето, положително обучение, уравновесено качество на живот ", заключи министър председателят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР