Премиерът Кирил Петков съобщи, че не е поемал никакви ангажименти

...
Премиерът Кирил Петков съобщи, че не е поемал никакви ангажименти
Коментари Харесай

Кирил Петков: Зеленият сертификат ще отпадне при над 60% ваксинирани или под 5% заетост на интензивните легла

Премиерът Кирил Петков заяви, че не е поемал никакви задължения зеленият документ да отпадне при условия разнообразни от следните: над 60% имунизирано население или под 5% претовареност на интензивните кревати.

Коментарът му пристигна след въпрос във връзка с засилилите се клюки за обявени нови условия за отпадане на документа. Те пък се базират на чуване на концепциите на протестиращите против зеления документ.

„ Още след митинга разгласих, че отваряме работна група за диалозите сред хората, които стачкуват с специалисти от здравното министерство. Въпросът беше да влязат в разговор на база на действителните отворени данни за здравната ни система и да се образува работна група, което да излъчи общи хрумвания, само че те не са по никакъв метод наложителни за никого. Никоя група, която има мощно мнение, не би трябвало да бъде подценявана. Това, което направихме през вчерашния ден в диалог е, че уточнихме по кое време тази група ще стартира да работи. Неса поемани никакви задължения. Единственото, което съм споделил – при високи равнища на имунизация над 60%, или рухване на интензивните кревати под 5% претовареност, аз имам вяра, че зеленият документ би трябвало да отпадне, тъй като тогава ще сме отвън рецесията “, уточни Петков.

Той заяви, че новият държавен дълг за 2022 към този момент е утвърден и е на стойност 7 милиарда и 293 милиона лв..

„ Важно е обаче да се уточни детайлно, че 3 милиарда от тях са остарял дълг, който изтича, т.е. подобен, който би трябвало да се рефинансира. Реално новият дълг е 4 милиарда 298 хиляди лв. “, уточни още министър-председателят.

Той изясни, че този дълг се взима за вложение в спомагателни вложения.

„ Дефицитът от 4,1% от Брутният вътрешен продукт е единствено функционалност на обстоятелството, че капиталовата стратегия на държавното управление ще бъде доста по-голяма в размер на 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Ако тази капиталова стратегия не се осъществя, бюджетът е в остатък “, уточни още Петков.

Той добави, че на днешното съвещание на Министерски съвет е взето решение, че всички общини, които имат проблеми с покриването на сметките за ток – лични, както и на детски градини и различен вид обществени, просветителни, здравни и публични институции, ще могат да подадат документи към страната за финансова помощ. Това обаче ще се случва при следното условия – общината ще премине щателна инспекция от Агенцията по държавна финансова ревизия.

„ На общините, които имат проблем с задълженията, ще бъде изпратена инспекция от АДФ, с цел да сме сигурни, че неналичието на средства не е функционалност на непрозрачни публични поръчки или неприятни практики. Всяка община ще може да изиска спомагателни средства, само че ще би трябвало да мине инспекция “, уточни Петков.

По отношение на „ Булгаргаз “ той разяснява: „ Напълно сме уверени, че промяната на борда бе наложителна. Ако си бяха свършили работата, повишението на цените от газа нямаше да е с над 30%. Реално има следствие по този случай. Министерство на вътрешните работи прави своите инспекции и изводи “.

„ Всякакви рецензии ще идват отвред, аз имам вяра най-евтин газ и ток, всеки, който взема неверни решения би трябвало да понася отговорност. С новото управление на „ Булгаргаз “ и КЕВР разговорът да бъде по-констуктивен и ще реализирам резултат – по-евтини сметки “, уточни Петков във връзка обвиняванията от страна на основният секретар на президента Димитър Стоянов, че свалянето на цената идва от остарялото управление, а не от новия ръб на „ Булгаргаз “.

Петков разяснява и желаната оставка на министър Сербезова от „ Възраждане “ след случая с умряла жена във Враца.

„ Министър Сербезова реагира доста съответно. Веднага направи цялостна инспекция по случая и заключенията ще послужат такива проблеми с съдбовен край да се избегнат отсега нататък. Съжалявам, че тази жена е умряла, и здравната система би трябвало да работи по подобен метод, че такива случая да се заобикалят “, уточни Петков.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР