Премиерът Кирил Петков разговаря в Министерски съвет американския министър по

...
Премиерът Кирил Петков разговаря в Министерски съвет американския министър по
Коментари Харесай

Кирил Петков след срещата с Лойд Остин: САЩ предоставят една рота Страйкър

Премиерът Кирил Петков беседва в Министерски съвет американския министър по защитата Лойд Остин, оповестиха от държавната пресслужба.

В рамките на срещата им бяха разисквани тематики от интерес и за двете страни. След това българският министър-председател и шефът на Пентагона направиха изказвания пред публицисти.

Искам да благодаря на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин за това, че в този сериозен за света миг сподели същинска съюзна поддръжка към България. Специално желая да благодаря, че Съединени американски щати първи дадоха отговор на нашите претенции за укрепване на бойната група, на която сме водеща страна в многофункционален детайл. Съединени американски щати се съгласиха да дават една рота " Страйкър " - това е мощен знак към нашите съдружници. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред публицисти след диалога с министъра на защитата на Съединени американски щати.

Ротата е под командването на висшия главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният пълководец да е българин, добави Петков.

Министър-председателят акцентира, че не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна.

 Снимка: Министерски съвет

Войната, която Путин стартира, слага цяла Европа в риск. За съжаления няма нито една страна, която може да живее с илюзията за цялостна сигурност. Никой не може да се пази самичък. Нашата сигурност е в груповата защита с НАТО. Ние сме НАТО, съобщи още министър председателят.

Сред другите акценти в диалога е била военната подвижност - от Средиземно море Александруполис -Бургас - Варна - Констанца с път, влакова линия, мост на Дунав, добави Петков.

" Проведохме доста продуктивно разискване на мощната и обединена поддръжка на НАТО на обстановката в Украйна. За мен е значимо да съм тук в този миг, с цел да осъдим безразсъдната и безмилостна експанзия против прилежаща страна и да подчертаем нашата поддръжка за украинския народ. Нашият ангажимент към член 5 е непреклонен. Войната, водена по избора на Путин, е трагична. При все това съветската експанзия сплоти в мощна степен украинския народ, НАТО и свободния свят. В извършения диалог с Кирил Петков обсъдихме общите полезности, които Съединени американски щати и България споделят ", съобщи от своя страна Лойд Остин.

 Снимка: Министерски съвет

Американският боен министър акцентира, че България работи доста целенасочено за рационализация в защитата.

" Руската експанзия сплоти НАТО и Европа. Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната битка е от сериозно значение за Международния ред и за общите полезности, които Съединени американски щати и България споделят. Нашият и вашият ангажимент е образец за други съдружници. Ето за какво Съединени американски щати не престават да стоят до България и нашите съдружници в НАТО и да работим за сигурност в Европа ", добави Остин.

На въпрос водени ли са полемики за изпращане на военна мощност в Украйна, като Противовъздушна отбрана системи, шефът на Пентагона съобщи, че диалогът е бил с акцент за напъните за подсилване на Източния фланг.

Ние приветстваме всичко, което вършиме с цел да изпратите филантропична помощ на украинските жители. Благодарим на България, че ще бъде една рамкова страна на една бойна група тук. Благодарим ви за напъните, добави Лойд Остин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР