Премиерът Кирил Петков призова за край на "луксозното пребиваване" на

...
Премиерът Кирил Петков призова за край на "луксозното пребиваване" на
Коментари Харесай

Петков се обяви против луксозното пребиваване на украински бежанци в България

Премиерът Кирил Петков прикани за завършек на "луксозното престояване " на украински бежанци в България. Той разяснява тематиката по преместването на бежанците преди началото на срещата на европейските водачи в Брюксел.

Думите му идват ден откакто вицепремиерката в държавния проект за настаняване на бежанците от Украйна, откакто той се оказа неработещ. Вместо изчислените от страната десетки хиляди искащи, които да бъдат преместени в бази и хотели навътре в страната, през първите два дни единствено няколкостотин души се включиха в програмата. Въпреки това Константинова сподели, че страната е направила всичко допустимо, и изясни неуспеха на акцията с прищявки на бежанците.

"Не може българската страна да продължи да поддържа такова първокласно престояване в България ", сподели Кирил Петков във вторник.

"Ние за три месеца дадохме невиждана поддръжка в едни от най-хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки, въпреки всичко те са бежанци. Българската страна не може да продължи до безспир да поддържа такова първокласно престояване в България. Така че влизаме в една действителност, която е по-близка до тази, която се чака за бежанците ", сподели още Петков.

Той добави, че е получил информация от вицепремиерката Константинова, е, че новите изискванията са положителни, без да прецизира дали има поради изискванията в "буферните центрове " в Елхово и Сарафово. В понеделник Константинова заяви, че точно там ще бъдат настанени украинските бежанци, които са "в същинска потребност, които нямат къде да отидат след 31 май ".

През последния месец проектът на управляващите за това какво би трябвало да се случи с украинските бежанци след 31 май.

НА 31 май завършва програмата, по която хотели и къщи за посетители получаваха обезщетения от 40 лева дневно за всеки настанен украински емигрант. В началото на май държавното управление заяви, че възнамерява от 1 юни да реалокира хората в държавни бази. Оказа се обаче, че доказаните от предвиждания брой хора, които би трябвало да бъдат настанени.

Няколко дни по-късно кабинетът разгласи нов проект: с изключение на в държавни бази, украинските бежанци да продължат да бъдат настанявани в частни хотели, които обаче да бъдат обезщетени с 15 лева дневно, вместо с досегашните 40 лева Впоследствие хотелиерите се оплакаха, че това не е задоволително.

Самите украинци пък показаха, че липсва работещ механизъм, по който страната да ги осведоми за решенията си. Украински бежанци, с които Свободна Европа беседва, споделиха, че ще бъдат преместени. Те са попълнили анкетата на държавното управление, само че след това не са получили никаква информация за идното им пренасяне - нито по кое време, нито къде се чака да бъдат релокирани.

Впоследствие влаковете и рейсовете, проведени от управляващите за пренасяне, Калина Константинова изясни неуспеха на програмата с това, че украинските бежанци не са съобщили на екипите на терен за желанията си за настаняване.

Междувременно хиляди започнаха да се връщат в Украйна, като през последните дни се резервира наклонността, в сравнение с да влизат в страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР