Премиерът Кирил Петков призова симпатизантите на управляващата коалиция за достатъчно

...
Премиерът Кирил Петков призова симпатизантите на управляващата коалиция за достатъчно
Коментари Харесай

Кирил Петков: Около 20 души са в основата на корупцията в България

Премиерът Кирил Петков прикани симпатизантите на ръководещата коалиция за " задоволително самообладание " във връзка промяната в правосъдната власт и промяната на основния прокурор. 

" Мои другари ме питат: " Месец и половина мина, къде са арестите, какво се случва? ". Да, ние вършим следствията, само че нямаме право да ги създадем отвън рамките на закона. Затова би трябвало да си подготвим доказателствата, и когато сме подготвени с това, да излезем. Но едно ви подсигурявам, оттук насетне няма да има човек над закона и няма да има някой, който да ми се обади и да каже " Този човек не би трябвало да се пипа ", сподели Петков пред публицисти след чуването си в от мониторинговата група в Комисията LIBE на Европейския парламент. 

Петков съобщи, че " хората, които стоят в основата на корупцията в България, са несъмнено 20 индивида ". 

Без да ги посочва поименно, той незабавно насочи вниманието към най-големите заеми, които Българската банка за развиване е раздавала до 2021 година, като загатна категорично данните за четири фирми, свързани с Делян Пеевски.  

Петков разгласи още, че е сюрпризиран по какъв начин депутатът от Движение за права и свободи, който е подложен под финансови наказания от Съединени американски щати поради корупция, продължава да продава парцели в България. 

" Най-лошото би било да създадем неточности и да не съберем действителните доказателства, а най-после и страната да им заплати обяда. Това няма да се случи. Ние сме доста деликатни, тъй като в случай че прибързаме, има тъкмо тази заплаха - тези хора да останат на независимост и да не можем да им вземем същинските средства ", сподели той. 

Петков отхвърли да се ангажира със периоди за резултати в правосъдната власт, като уточни, че в случай че ръководещата коалиция имаше 2/3 от депутатските места в Народното събрание, е можел да обещае измененията да се случат " до седмици ". Изборът на нови членове на Висш съдебен съвет изисква точно такова болшинство, което значи, че държавното управление ще би трябвало да търси поддръжка от опозиционните партии за идните смени. 

На въпроса дали има доверие в службите за сигурност, Кирил Петков отговори, че вижда волята на най-високо равнище в лицето на ръководителя на ДАНС. 

" Проблемът е, че кадруването надолу се е случвало във всички тези години. Не мисля, че има доста инцидентни хора по всички етажи на службите ", сподели министър-председателят.

Той иронично даде за образец " огромната случайност ", че Сотир Цацаров изпреварващо разгласи, че ще подаде оставка като началник на КПКОНПИ тъкмо преди ДАНС да отнеме позволява му до класифицирана информация. 

" Случват се такива аномалии, само че фактът, че в ДАНС не се поколебаха да го създадат, беше добър образец на действителни дейности, а не празно говорене ", сподели той. 

" Единственото, което ни би трябвало сега е задоволително самообладание на всички наши гласоподаватели - да не се фрустрират, ние сме на месец и половина. От заран до месец работим целеустремено това да се случи. Просто и процесът е значим, тъй като в случай че го създадем по неверния метод, даже резултатите да са положителни, отново не реализираме това, което желаеме ", сподели още Кирил Петков. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР