Премиерът Кирил Петков призова българите да дарят по една заплата,

...
Премиерът Кирил Петков призова българите да дарят по една заплата,
Коментари Харесай

Премиерът призова да дарим по една заплата, за да купим оръжие за Украйна

Премиерът Кирил Петков прикани българите да дарят по една заплата, с цел да може по този начин да се купят муниции за Украйна. Това излиза наяве от негово известие в профила му във Facebook. Постът му пристигна часове откакто някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и водачът на Българска социалистическа партия и стопански министър Корнелия Нинова спориха задочно дали Българя към този момент не праща оръжие на Киев.

" Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, само че и публично единение. В общественото пространство има доста крайни отзиви по тази тематика. Мисля, че е време да обърнем тази социална сила в действителни дейности! ", написа Кирил Петков.

Той сочи като образец редица европейски страни, които към този момент са изпратили оръжия на Украйна, без това да докара до оповестяване на война от страна на Русиясрещу тях.

„ Докато достигнем този политически консенсус, като жители на България, които имат вяра, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на муниции “, написа Петков.

И предлага решение, като открива „ обществена акция за набиране на финансов запас, който да бъде възложен на украинското държавно управление “.

„ Призовавам всеки български жител, който в действителност желае да помогне на Украйна, да подари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са сложни, време е Facebook постовете да се трансфорат в средства за Украйна “, приканва министър председателят.

В краяна поста е показал и банковата сметка на Министерството на защитата на Украйна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и водачът на Българска социалистическа партия и министър на стопанската система Корнелия Нинова, под чийто надзор е износа на оръжие, още веднъж влязоха в неприсъствен спор дали България изнася за Украйна.

България скрито изнася оръжие за Украйна, сподели Борисов след визитата си в храм " Рождество Христово " в град Шипка пред публицисти.

" Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните фабрики работят на макс. Това не е загадка. Точно продукцията, която се употребява в Украйна... Неслучайно от Българска социалистическа партия мълчат, с техния автограф става. Това е двуличието им и те би трябвало да си вървят ", съобщи Борисов. (виж видеото след 10 минута - бел. ред.)

По думите му има болшинство в българския парламент, което може да вземе решение за изпращане на военна помощ за Киев.

Към момента формалната българска позиция е, че не изпращаме военна помощ на Украйна. Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова за следващ път отхвърли България да изнася оръжие за Украйна или за Русия.

" Борисов, лъжеш! България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия " , разяснява Нинова, представена от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

По думите ѝ, в случай че страната ни изнасяше оръжие, " надали в този момент натискът върху държавното управление от външни сили щеше да е толкоз огромен " и " надали външният министър на Украйна щеше да стои два дни в Народното събрание и да чака решение за експорт на оръжия ".

Нинова слага на Борисов въпроса по какъв начин се изнася оръжие импровизирано, както и къде са товарителниците за Украйна. " Да, заводите работят, само че не за Русия или Украйна ", споделя Нинова.

" За другите може да е простено да приказват нелепости, само че ти си бил министър-председател. Би трябвало да знаеш що е то документ за краен консуматор. Покажи най-малко един за Украйна. Не можеш, тъй като няма подобен ", декларира Корнелия Нинова.

По думите ѝ, първите мъже в страната не са спрели да приказват за оръжия на най-светлите християнски празници.

" Как пък една дума не ви се откъсна за цени, инфлация, приходи, беднотия, налози, акцизи. Загрижили се за международния ред, без грам грижа за личния си народ ", споделя Нинова.

В сряда се чака българска делегация от ръководещата коалиция да посети Киев, с цел да вземе решение дали България да изпрати оръжие.

Премиерът Кирил Петков преди дни съобщи, че персоналното му мнение е, че страната ни би трябвало да помогне на Украйна и с оръжейна помощ.

На въпроса дали България върви към предварителни избори Бойко Борисов отговори, че това е " най-правилното, тъй като те демонстрираха неспособност в нито една сфера да създадат каквото и да било ". Той обаче отхвърли да каже дали ГЕРБ ще желае избор на съмнение.

Лидерът на ГЕРБ твърди, че държавното управление се готви да тегли нов заем от още 2 милиарда лв..

Както нормално визитата на Борисов в Шипка и брифингън му за медиите беше предаван в формалния му профил във Facebook.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР