Премиерът Кирил Петков посрещна македонският си колега Димитър Ковачевски в

...
Премиерът Кирил Петков посрещна македонският си колега Димитър Ковачевски в
Коментари Харесай

Премиерът Петков посрещна македонския си колега Ковачевски с официална церемония в София

Премиерът Кирил Петков посрещна македонският си сътрудник Димитър Ковачевски в София.

Церемонията по посрещането на македонския министър-председател се състоя на площад " Св. Александър Невски " в столицата.

Ковачевски и членовете на държавното управление на югозападната ни съседка са на двудневно посещаване у нас по покана на българския министър председател Кирил Петков, който на 18 януари посети Скопие с ръководена от него държавна делегация.

Двамата министър председатели ще положат венци пред Паметника на Незнайния боец под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър.

Двете държавни управления ще проведат взаимно съвещание в резиденция " Бояна " на следващия ден, след което министър-председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски създадат изказване за медиите.

Паралелно с това са планувани съвещания на новосформираните работни групи в разнообразни области, а среща ще имат и съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и просветителните въпроси.

От страна на българското държавно управление беше изразена вяра двете визити да се трансфорат в основна стъпка за одобряването на разговора сред София и Скопие.

Междувременно министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи се срещнаха в София през днешния ден, директно преди началото на Второто взаимно съвещание сред държавните управления на България и Северна Македония.

Двамата първи дипломати показаха задоволството си от активизирането на разговора през последните седмици, както и увереността си, че идното съвещание сред държавните управления ще способства за задълбочаването на позитивната динамичност в връзките.

Те приветстваха самодейността за основаване на секторни работни групи като средство за надграждане на политическия разговор и инструмент за идентифициране на практическите изгоди от по-активно съдействие сред България и Северна Македония.

В рамките на срещата беше изработен обзор на настоящото положение на политическия разговор и двустранните връзки, в това число и в подтекста на осъществяването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Беше разискван и полученият през декември 2021 година от Северна Македония отговор на предложенията на България по пакета за политически въпроси " 5+1 ".

Външните министри се сплотиха към мнението, че директните и интензивни контакти сред двете институции са верният път в посока намиране на взаимноприемливи решения на отворените въпроси.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР