Премиерът Кирил Петков планира публична дискусия за ваксините срещу ковид,

...
Премиерът Кирил Петков планира публична дискусия за ваксините срещу ковид,
Коментари Харесай

Кирил Петков планира публична дискусия за ваксините


Премиерът Кирил Петков възнамерява обществена полемика за имунизациите против коронавирус, в която да се включи проф. Радка Агирова, здравен консултант в политическия му кабинет. Петков сподели още, че през идната седмица му следва бустерна доза ваксина и заяви, че цялото му семейство е имунизирано, в това число и щерка му, която е с диабет вид 1. Целта ни е в държавната администрация да намалин равнището на болестта до нула, сподели министър председателят в предаването „ 120 минути “ по БиТиВи.

Петков удостовери желанието си да вкара зелени документи във всички министерства. Ще има пунктове за тестване на чиновниците, които нямат документ.

Кирил Петков даде обещание децата да не стават повече " заложници на ограниченията ", само че насърчи повишението на равнището на имунизацията в страната, което сега е единствено 26%. В света са сложени към този момент над 8 милиарда ваксини и това демонстрира, че няма заплаха, разяснява още министър председателят. И предизвести, че в случай че имунизацията у нас остане на това равнище, " Омикрон " ще ни засегне тежко.

Премиерът даде образец, че в случай че се имунизират 300 000 пенсионери до края на януари 2022, ще бъдат освободени над 4500 болнични кревати.

Петков приказва и за помощните за бизнеса поради скъпия ток. Планът на държавното управление е бизнесите, които имат най-големи потребности да получат подкрепяне в авансово оповестените рамки. Ако даден бизнес има прелиминарен контракт за прилагане на ток на преференциални цени, той няма да не бъде подпомаган от страната, обясни министър председателят. В идващите дни министърът на енергетиката Александър Николов ще разгласи съответно в какви рамки и на какъв принцип ще бъде помощта.

Според Петков законът дава пълномощия на КЕВР, които сега органът не извършва. Той би трябвало да има регулиращи пълномощия и за задачата ще бъдат назначени 30-40 инспектори.

Кабинетът ще направи опит за договаряне на газ от Азербайджан, защото цените са с 60% по-ниски от тези, на които сега Топлофикация купува от " Газпром ". Така би се понижила дупката, която се получава от замразяването на цените за бита и покачващите се цени на газа за Европа, разяснява Кирил Петков.

По тематиката за основния прокурор Иван Гешев министър председателят още веднъж го прикани самичък да си подаде оставката, с цел да спести време на страната.

На въпрос дали би направил Гешев дипломат след мандата му на основен прокурор, министър председателят отговори, че покупко-продажби не прави и задачата му е само работещио правораздаване и никой да не е над закона.

Правителството ще вземе комплекс от ограничения за отстраняването на Гешев, който включва промяна на членовете на Инспектората към Висшия правосъден съвет, чийто мандат изтича. Те ще имат контролираща функционалност за работата на Висш съдебен съвет и на основния прокурор, и ще могат да одобряват корупционни сигнали за основния прокурор, сподели Петков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР