Премиерът Кирил Петков отрече да е договаряно падането на ветото

...
Премиерът Кирил Петков отрече да е договаряно падането на ветото
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не е договаряно падане на ветото над РСМ за ЕС до юни

Премиерът Кирил Петков отхвърли да е договаряно рухването на ветото на България до юни месец. Той е безапелационен, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, само че не и преди да се подсигуряват правата на българите там.

" Нищо няма да се направи, без да има гласоподаване в Народното събрание и необятен публичен спор ", сподели министър председателят Кирил Петков пред Нова телевизия.

" Дебатът би трябвало да е същински. Ако отново развяваме лозунги, без да разбираме обстановката, ние най-вече да създадем една прилежаща страна още повече да не ни обича и да няма късмет да влезе в Европейски Съюз. През 2020 година българското държавно управление е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа. Този глас към този момент е даден. Ние сме една от дребното страни, които си разрешават, откакто в първия миг сме дали посока на Северна Македония към Европейски Съюз, по-късно да наложим несъгласие за 2 години. Дългосрочната тактика на България наложително би трябвало да бъде РСМ да бъде част от Европейски Съюз ", означи министър председателят.

" Ако правата на българите с смяната на Конституцията е обезпечена от Европейски Съюз, с други думи смяната да бъде част от пакета ограничения, които са вкарани в Договора на Република Северна Македония и е обвързване за тях да трансформират Конституцията по пътя за Европа, това към този момент е една стъпка напред ", уточни Петков.

Според него ние би трябвало да преместим ветото, а не да го вдигнем.

" Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, само че критериите, които те би трябвало да извършват, да са ясно заложени от нас. Даваме пътя на РСМ към Европа, само че този път е застлан с условия и отговорности, ясно рамкирани и по този метод да използваме цяла Европа да подсигурява напредъка, който ние желаеме като българи ", изясни министър председателят.

Ние би трябвало да го желаяме, ние би трябвало да го вкараме в контракта. Не би трябвало да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което бихме създали в този момент, е срещу българския интерес да се запънем. Да желаеме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди повдигането на ветото. Тогава националистите ще вземат ръководството там и тогава възможностите ни ще са нулеви. Сега имаме обикновено държавно управление там и то е готово да поеме уговорките си през европейски контракт, добави Петков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР