Премиерът Кирил Петков очаква в близките седмици да се ускори

...
Премиерът Кирил Петков очаква в близките седмици да се ускори
Коментари Харесай

Кирил Петков: Евроинтеграцията на Скопие ще се ускори в близките седмици

Премиерът Кирил Петков чака в околните седмици да се форсира евроинтеграцията на Северна Македония.

" Северна Македония има място в европейското семейство колкото се може по-бързо и нашето държавно управление е ангажирано да реализира този резултат колкото се може по-експедитивно. Има няколко поетапни цели, които би трябвало да почистим, в това число отбраната правата на малцинствата. Работим в тясна съгласуваност с европейските сътрудници, които в доста случаи служат като трета страна в процеса на договарянията и чакаме съответни формулировки, които да се включат в съглашението за договаряния ", сподели Кирил Петков след среща на страни членки на НАТО от Югоизточна Европа в София, в която участваха министър-председателите на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

Заедно с премиера на Северна Македония ние работим интензивно за договарянията за присъединение на Република Северна Македония. Работим с доста фокусирани периоди, като сме си сложили поетапни цели, добави той.

България отхвърли да утвърди преговорната рамка на Северна Македония за Европейски Съюз, само че държавното управление на Кирил Петков разгласи нов метод към Скопие. За момента обаче няма сигнали Скопие да отразява българските условия.

" Имаме обща цел и при сегашната рецесия с войната в Украйна Западните Балкани би трябвало да поемат пътя на присъединение към Европейски Съюз. Очаквам през идващите няколко седмици този развой да се форсира. Що се отнася до двустранните срещи сред обособените министри, ще подпишем спомагателни меморандуми, слушам и положителни вести от историческата комисия, тъй че, някои от въпросите, които изглеждаха толкоз сложни за превъзмогване, в този момент наподобяват доста реалистични за решение. Искам ясно да кажа, че имам желание са вървим бързо напред и съм оптимист че ще реализираме всичко, което бяхме предначертали с премиера Димитър Ковачевски ", сподели Кирил Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР