Премиерът Кирил Петков обяви, че решението за изгонване на 70

...
Премиерът Кирил Петков обяви, че решението за изгонване на 70
Коментари Харесай

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Премиерът Кирил Петков разгласи, че решението за изпъждане на 70 съветски дипломати е взето след отчет на Министерство на външните работи, три отчета от ДАНС и решение на Съвета за сигурност към държавното управление.

Петков подсети, че в този съвет участва и представител на президентството, с което даде да се разбере, че Румен Радев не би трябвало да е сюрпризиран от събитията.

Решението на Съвета е взето още на 9 юни, стана ясно от думите му.

" Решението, което се случи през вчерашния ден, не е мое решение - то е въз основата на този съвет, на три отчета на ДАНС, плюс обстоятелството, че Министерство на външните работи дава отговор за това. Според мен има недоумение по какъв начин това се случи. Тези отчети датират от май, юни, имаме обособени информации от март ", сподели Кирил Петков преди чуването в Народното събрание.

Даването на пояснения на закрито съвещание беше проведено по искане на Българска социалистическа партия, като се наложи да се прекъсне финалното гласоподаване по бюджета.

Изслушването беше доказано след дълги разногласия в пленарната зала, тъй като Мирослав Иванов изчакваше удостоверение дали Петков и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев ще могат да приказват пред депутатите още през днешния ден.

Това закъснение докара до обвинявания за нарушение на конституцията от страна на председателстващия Народно събрание, който се опитваше да стикова графика на Народното събрание с този на призованите лица.

В последна сметка 216 гласа " За " и нито един срещу и въздържал се утвърдиха решението да се спре краткотрайно работата по бюджета, с цел да се организира закрито чуване на премиера и ръководителя на ДАНС.

Напрежението породи от това, че председателстващият Мирослав Иванов помоли депутатите да продължат гласуването по настоящия дневен ред, преди да реши дали да включи предлагането на Българска социалистическа партия в дневния ред. С това той предизвика Десислава Атанасова да го заплаши, че " за повторно ще бъде поискана вашата оставка ".

Иванов отбрани позицията си с това, че правилникът не го задължава да прекрои дневния ред по време на настоящо разискване на законопроекти.

След още няколко гласувания по бюджета обаче казусът още веднъж беше издигнат - този път от Ива Митева (ИТН).

Тя прочете текст от конституцията, който споделя, че " Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни съвещания и да дават отговор на сложени въпроси ".

" Все отново би трябвало да ревизира каква е опцията, в какъв брой часа могат да дойдат през днешния ден или вероятно на следващия ден, и тогава да гласуваме ", беше отговорът на Иванов.

От ГЕРБ още веднъж заплашиха, че " няма да има задоволително ред в пленарната зала и ще има серия от процедури от парламентарните групи, с което рискувате законът за държавния бюджет да се провали ".

Иванов още веднъж изиска отсрочване на решението, само че апострофите от депутатите продължиха - и от Има Такъв Народ, и от Българска социалистическа партия, и от Движение за права и свободи.

" Очевидно цялата зала желае чуването на министър-председателя и ръководителя на ДАНС. Това не е прищявка на един или различен депутат, нито на една или друга парламентарна група. Това е невиждан случай в историята на дипломацията изобщо и целият народ е наежен. Ние би трябвало да имаме информация. Упражнете правото си, без да питате премиера до 20 минути какво може да направи. Тогава всичко ще е ОК ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР