Премиерът Кирил Петков най-вероятно ще бъде сменен от партийния си

...
Премиерът Кирил Петков най-вероятно ще бъде сменен от партийния си
Коментари Харесай

Пробват рокада на Петков с Василев

Премиерът Кирил Петков най-вероятно ще бъде заменен от партийния си съпредседател Асен Василев на поста след празниците. Слухът броди от през днешния ден на жълтите павета, откакто Петков продължава да не дава отговор на настояването на Украйна ще помогне ли България с оръжие или не, и в случай че да – по кое време.

В същото време Василев разгласи, че персоналното му мнение е да окажем военна помощ на Киев.

Като министър председател Василев би могъл да разчита на плаващи проанталнически и проевропейски болшинства надалеч повече в сравнение с компактно обвъзрания с Румен Радев Кирил Петков.

Самият Петков загуби всевъзможен късмет да бъде подсилен най-малко в някаква политика от опозицията ТЕРБ-СДС след противозаконните арести на водача на партията.

Петков е изгубил и всякакво доверие в НАТО и Европейски Съюз заради извънредно неразбираемата си и по-скоро проруска позиция за Украйна. Това заплашва за следващ път с неуспех Плана за възобновяване и развиване на България, а оттова и предстоящана единствено след два месеца актуализация на бюджета.

Според финансови анализатори, измежду които и някогашният вицепремиер Николай Василев, хазната е празна и кабинетът на Кирил Петков не знае по какъв начин да запълва пробойните. Затова е не заплаща по контракти, нито действително има концепция какви антикризисни политики да води.

Днес Петков се измъква по алената линия, която разделяла съдружните му сътрудници Българска социалистическа партия и Демократична България, само че не споделя нищо за личната си партия и нейното преобладаващо мнение във връзка с Украйна. Спестява и позицията на четвъртия в обединението – Има Такъв Народ.

В същото време украинският външен министър Дмитро Кулеба чака четвърди ден явен отговор – не даваме ли оръжие или даваме и в случай че даваме – по кое време. Кулеба разгласи през днешния ден при второто си посещаване в Народното събрание, че ще остане в България, до момента в който получи отговор без значение какво ще гласи той – единствено да е явен.

През това време Кирил Петков написа голям чаршаф в обществената мрежа, чието буквално наличие е изпразнено от наличие, само че ето го:

След година на политическа неустойчивост и два несполучливи опита за сформиране на кабинети сме изправени пред нуждата да работим в комплицирана четворна коалиция. Това беше решението на българските гласоподаватели. 

По тематиката за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме Българска социалистическа партия, за които пращането на такава помощ е алена линия, която не могат да си разрешат да прекрачат. От другата страна, имаме Демократична България с алената линия, че България е изправена пред исторически миг и би трябвало непосредствено да изпраща въоръжение в Украйна.

Къде сме ние:

 – В момента България оказва помощ на над 90 000 украински дами и деца, които са принудени да изоставен своите домове и близки поради Руския агресор;

 – В момента България оказва помощ на Украйна с филантропична помощ;

 – Българското държавно управление изпрати всички количества каски и жилетки за отбрана на украинското население, свободно налични в нашите запаси;

– От самото начало България е мощен глас за Украйна в Брюксел и пред интернационалния углавен съд в Хага;

И тук сме изправени пред избора дали желаеме в този миг да минем през алените линии на един от двамата съдружни сътрудници.

Едновременно с това, сега има 1 български транспортен съд в съветски ръце, и  1 български транспортен съд – в украински. С български жители на борда. Това са български животи.

– Ако желаеме да проведем сполучливо избавителна интервенция за нашите съграждани, би трябвало да имаме единна позиция.

– Ако желаеме да продължим да оказваме филантропична помощ и да разширяваме своята поддръжка за Украйна, би трябвало да имаме единна позиция и опция за взимане на виновни управнически решения.

– Ако желаеме да дадем непоклатимост на всеки българин в изискванията на рецесия, би трябвало да имаме единна позиция.

Най-големият интерес на България в този миг е да има виновни и координирани дейности на ръководещата коалиция. В максимален интерес за Украйна е да има постоянна България.

Осъзнаваме тежестта на историческия миг, само че от Политическа партия имаме вяра, че би трябвало да взимаме виновните решения даже когато същите са несъвместими с политическия ПР и потребно говоренe. За нас е значимо в тази комплицирана четворна коалиция да бъдем източник на непоклатимост за България, като по едно и също време с това се грижим за живота на нашите съграждани, без значение в кое кътче на света се намират. 

Политическа партия ще продължи да бъде градивният и виновен политически сътрудник. В сегашния миг Политическа партия ще води дейна политика за разговор сред Българска социалистическа партия и Демократична България, с цел да се обединим към единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделянето.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР