Премиерът Кирил Петков и водената от него делегация ще подари

...
Премиерът Кирил Петков и водената от него делегация ще подари
Коментари Харесай

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Премиерът Кирил Петков и водената от него делегация ще подари на папа Франциск направена от вълна сцена на Рождество Христово. Подаръкът е изработен от деца от социалния център „ Рождество Христово “, който е основан от Католическата апостолическа екзархия - София.

Подаръците на българската делегация се наблюдават с голям интерес, след неуспешния опит за подобен през 2012 г. Тогава за визитата си във Ватикана президентът Росен Плевнелиев подари на папа Бенедикт XVI 200-килограмово великденско яйце, направено от пловдивско бижутерско ателие. Яйцето беше със златно покритие, кристални камъни и височина от над 2 метра. Заради огромните си размери обаче, то не съумя да влезе в стаята за аудиенцията. Телевизионната новинарска организация " Rome Reports ", профилирана в отразяването на папата и Ватикана, подреди голямото яйце на 3-о място в класацията " Най-странните дарове, които папа Бенедикт е получавал ".

Миналата година папата получи от президента Радев комбинация, съдържаща икона домакински триптих от Тревненската школа със Света богородица и светци пазители на дома, употребявани от католическата общественост у нас.

Тази година българската делегация е имала разнообразни оферти за подарък към папата, в това число той да е под формата на църковен предмет, картина или нещо друго. 

" Аз се замислих какъв подарък можем да му дадем, който в действителност да го зарадва и който да е на по-духовно равнище и да не бъде просто следващия протоколен подарък ", изясни за решението си Петков.

Премиерът уточни, че концепцията зад решението е бюджетът, който е обособен за подаръка, в действителност да бъде дарен на католическата фондация за закупуването на разнообразни артикули за децата. Подаръкът е алегоричен и по този метод " ще кажем на папата, че във негова чест ще подпомогнем фондацията и децата ", добави още Петков.



Министър-председателят е на обичайна аудиенция в Рим и Ватикана по случай 24 май. В делегацията тази година е и писателят Георги Господинов, който в края на предходната година завоюва най-престижната премия за литература в Италия - " Премио Стрега Еуропео ". Той стана първият българин, почетен с премията, и първият публицист от Източна Европа, който я получава. Господинов беше отличен с признанието за романа си " Времеубежище ", който излезе в италиански превод още през месец юни.

В делегацията тази година са и председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът по дейно ръководство Калина Константинова, външният министър Теодора Генчовска, министърът на образованието Николай Денков и представители на Светия синод и на католическата черква в България.

Всяка година във връзка празника министър-председателят на България и публична делегация се срещат с папата и се покланят пред светите за българите места в Рим. Българските представители ще участват на Божествената света литургия в базиликата " Сан Клементе ", където се намира криптата на основателя на славянската книжовност Св. Константин - Кирил Философ.

По време на визитата си Петков ще организира среща с италианския си сътрудник Марио Драги, на която ще бъдат разисквани настоящи тематики от европейския дневен ред. След това е планувана и среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, на която се чака да участва и външният министър Теодора Генчовска.

 

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР