Премиерът Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков

...
Премиерът Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков
Коментари Харесай

Кабинетът „Петков“ иска Европрокуратурата да има собствена администрация у нас

Премиерът Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков се срещнаха нощес с представители на Европейската национална партия

Предстоят законодателни промени, които да разрешат Европейската прокуратура да има лична постройка в София.

Това заяви Лена Бориславова, шеф на кабинета на премиера Кирил Петков, на брифинг в Министерския съвет късно нощес, предава.

Премиерът Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков се срещнаха нощес с представители на Европейската национална партия, които бяха поканени от министър-председателя да обсъдят политиката на кабинета за нулева приемливост към корупцията.

Лена Бориславова заяви, че до една седмица ще бъдат показани законодателни промени, които да разрешат Европейската прокуратура да има лична администрация в София, собствен личен личен състав, в това число зачислени проверяващи служители на реда и следователи, които да могат най-оперативно и без значение да организират всички нужни следствия в страната.

Началникът на кабинета уточни, че е предоставена доста добра опция на представителите на ЕНП да бъдат осведомени с обстоятелствата, да бъдат изложени всички съображения, свързани с процедурата във връзка със събития в последните няколко дни. Бориславова сподели, че министър председателят е споделил своите наблюдения по отношение на систематичните проблеми на българската правосъдна система и ръководството на евросредствата, които той е имал опция да следи в качеството си на министър на стопанската система в служебното държавно управление, а и като министър-председател към сегашния миг. На срещата са изложени обстоятелства и условия, свързани със систематичните нарушавания и заемите, предоставяни от Българската банка на развиване. Премиерът е разказал за строителството на язовири от свързани компании, без съответните разрешителни, както и за обстановката със строителството Автомагистрала "Хемус " и с поддръжката на републиканската пътна мрежа.

С представителите на Европейската комисия и Европейския парламент са разисквани опциите европейските и българските институции да работят по-добре, по-ефективно в опазването и ръководството на европейски средства и на националните бюджети.

"Поет е ангажимент от българското държавно управление да даде неотдавна направен отчет от Министерството на финансите във връзка с систематични дефекти в одитните процедури, свързани с инспекцията на разходването на евросредства ", осведоми Лена Бориславова.

Също по този начин тя уточни, че по никакъв метод не е оказван политически напън за арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, които бяха освободени след 24-часово задържане, без да им бъдат повдигани обвинявания.

Бориславова изясни и за какво няма взаимни изказвания на представител на държавното управление и европейските депутати от ЕНП, пристигнали у нас, както бе обявено по-рано от пресслужбата на Министерския съвет.

"Колегите от Европа доста ясно декларират, че те са тук на една неутрална задача за това да открият какви са обстоятелствата и събитията и не могат да вършат изказвания, преди да бъдат събрани всички обстоятелства ", изясни тя.

Бориславова добави, че не е осведомена с достоверността на оповестените в интернет текстове, за които се твърди, че са показанията на премиера Кирил Петков от 17 март, когато бяха арестувани Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. "Истината е, че всичко в тази страна тече. Аз персонално не бих заподозряла органите на Министерство на вътрешните работи, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата кореспонденция. Това изтича, откакто те са се срещнали с нея. Това е и една от аргументите, по които работим по този законопроект, който да обособи администрацията на Европейската прокуратура от тази на българската прокуратура ", изясни началникът на политическия кабинет на премиера.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР