Премиерът Кирил Петков говори пред журналисти след срещата на европейските

...
Премиерът Кирил Петков говори пред журналисти след срещата на европейските
Коментари Харесай

Европейските лидери са одобрили българско предложение за споделен фонд за бежанците от Украйна

Премиерът Кирил Петков приказва пред публицисти след срещата на европейските водачи във Версай.

Това, което обсъждахме през днешния ден, и България беше водещата страна, която го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, с цел да може европейското семейство дружно да заплати разноските за тези бежанци, а не всяка страна да се бори независимо, сподели министър председателят.

Това предложение е било доста добре признато от европейските сътрудници и в идващите дни Европейската комисия ще предложи механизми и разновидности по какъв начин този фонд да работи.

" Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските стратегии, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за към 10 милиарда евро ", сподели още Петков.

В момента влизаме в една обща обстановка на високи цени на петрола и газа, които покачват инфлацията и понижават растежа. ЕЦБ ще понижава средствата, които циркулират в европейската стопанска система, намалявайки паричната маса в Европейски Съюз, а държавните управления на страните членки ще би трябвало сами да подтикват стопанските системи си, с цел да има напредък, изясни още министър председателят.

От Версай Кирил Петков отпътува за Анталия, където ще се срещне с турския президент Ердоган.





Снимка: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР