Премиерът Кирил Петков е уверил ръководството на Българската браншова камара

...
Премиерът Кирил Петков е уверил ръководството на Българската браншова камара
Коментари Харесай

Петков обеща на пътните фирми изплащане на всичко дължимо до 30 юни

Премиерът Кирил Петков е уверил управлението на Българската браншова камара " Пътища ", че компаниите ще получат цялата дължима сума за осъществените от тях, само че неизплатени действия, до 30 юни. Това заяви пред публицисти ръководителят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков след среща на управлението на организацията с премиера, която продължи повече от час. Браншът обаче остава в протестна подготвеност.

" Предупредили сме и премиера, че в случай че не срещнем ускорение на процедурите от страна на държавната администрация, сме в непрекъсната протестна подготвеност, в това число сме подготвени и да стигнем до безсрочни протестни дейности ", съобщи ръководителят на Камарата, като добави, че в сряда няма да има митинги.

" Получихме конкретика в периоди за разплащане от страна на страната за изпълнените от пътносторителните компании действия, които са в сходство с подписаните предходната година съглашения с компаниите, които плануват до 30 юни да получат всички пари. Получихме и увещание, че ще можем да поддържаме непрекъсната оперативна връзка, в това число и персонално с премиера, с цел да може, в случай че нещо от това, което той пое като ангажимент, не се случва по виновност на някой различен, той да бъде осведомят и да вземе съответните ограничения ", добави Чайков.

Желанието на държавното управление е крайната инспекция за осъществената от компаниите работа да бъде направена от Антикорупционната комисия в Народното събрание, само че въз основата на механически отчети от комисията, която към този момент работи съвсем два месеца и за която получихме уверения, че ще завърши работа до 7 май. Когато Антикорупционната комисия каже отчетите на техническата комисия са изрядни, държавното управление може да извърши разплащане по договорите. За да няма подозрение дали някой не си е уредил по-ранно заплащане, в къси периоди ще се прегледат всички документи и заплащането ще мине накуп, както в този момент ще мине заплащането на половината от дължимата сума – поравно за всички, сподели още Чайков. 

Той подсети, че настоящите съглашения с пътните компании изтичат на 30 юни, а ремонтите на пътните обекти би трябвало да приключат до 30 май, което по думите на Чайков не е допустимо, тъй като до този миг те не са стартирани.

В процеса на удължение на съглашението, ще бъдат изчистени всички елементи на равнище пътна администрация, с цел да може да има " отпушване " на процеса по възстановяване на пътната инфраструктура. Проекторешението на Народно събрание планува възлагане по старите контракти на нови сектори за ремонт, които са планувани в бюджета на пътната организация, добави Чайков.

Пътностроителните компании излязоха на през вчерашния ден на народен митинг, проведен от Българската браншова камара " Пътища ", с искане да им бъдат изплатени дължимите от страната над 1,1 милиарда лева за извършани от тях действия. Дължимите суми са за интервала до 31 декември предходната година, като главната част от тях са от предходната пролет, когато Пътната организация спря да разпорежда действия. Причината за митинга беше отводът на Народното събрание да гласоподава препоръчаното от районното министерство и импортирано от депутати решение, което да даде опция да стартира решаването на проблемите в бранша. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР