Премиерът Кирил Петков е договорил закупуването на втечнен природен газ

...
Премиерът Кирил Петков е договорил закупуването на втечнен природен газ
Коментари Харесай

Договорени са 2 кораба с LNG от САЩ за юни, готви се дългосрочен договор на цени под Газпром

Премиерът Кирил Петков е договорил закупуването на полутечен природен газ от Съединени американски щати за юни на цена " малко под тази на " Газпром ", като следва да бъде подписан контракт за дълготрайни доставки на още по-ниска цена. 

Това заяви Петков след завръщането си от Вашингтон в сряда вечер. Петков разгласи, че през идващия месец ще бъдат доставени количества с два кораба за LNG. Той отхвърли да разяснява съответни суми за доставките, като остави това на министъра на енергетиката Александър Николов.

" Всички осъзнават, че в България би трябвало да има диверсификация на газовото гориво. Цената за юни, която ни беше предоставена - към този момент имаме два кораба полутечен газ - ще бъде малко под цената на " Газпром ". В момента стартират договарянията за дълготраен контракт, който ще бъде с цени много по-ниски даже от тези два кораба. Когато се усредни, това ще е много по-ниска цена ", сподели Петков. 

Количествата са контрактувани съответно за България, а не са част от обща договорка сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, сподели той. Преносът ще става или през Гърция, или през Турция.

Договорът ще бъде подписан непосредствено сред " Булгаргаз " и американска компания, т.е. няма да има медиатори.   

" Въпреки че цените в Европа са доста високи, успяхме да договорим цена, която е много под пазарните равнища сега. Продължаваме да чакаме и азерското количество, и настрана приказваме и с други страни. Никой да не си мисли, че просто заместваме един снабдител с различен, избираме от най-евтините цени ", сподели още той.  

Петков не се ангажира със период за сключване на дълготрайния контракт за доставка на LNG от Съединени американски щати, само че разгласи, че " сме сигурни, че цената ще е под тази на " Газпром ", разяснявайки, че се надява да се реализира " двуцифрена разлика в проценти ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР