Премиерът Кирил Петков да поиска връщането на архивите на Царство

...
Премиерът Кирил Петков да поиска връщането на архивите на Царство
Коментари Харесай

Депутати от ДБ настояват премиерът да поиска връщането на архивите на Царство България

Премиерът Кирил Петков да изиска връщането на архивите на Царство България, които са заграбени от Червената войска. За това упорстват депутатите от " Демократична България “ Георги Ганев и Мартин Димитров.   

Смята ли за обикновено държавното управление на България част от историята ни да е в непозната страна и да нямаме свободен достъп до нея? Какви действия ще бъдат направени пред държавното управление на Русия за връщане на архивите, питат двамата депутати, представени от БГНЕС.

След 9 септември 1944 година за Русия са изнесени 140 чувала с " трофейни “ български документи. Става дума за архивите на Министерство на вътрешните работи, Министерството на войната, Министерството на външните работи, Царската канцелария, персонални архиви на български политици.

Георги Ганев и Мартин Димитров напомнят, че от 2004 година българската страна прави опити да си върне архивите или най-малко да се снабди с техни копия, само че до момента Русия пренебрегва тези претенции, базирайки се на Федералния закон №64 от 15 април 1998 година " За културни полезности, преместени вследствие на Втората Световна война и намиращи се на територията на Руската федерация ".

Двамата български народни представители акцентират, че през септември 2021 година Европарламентът е призовал Москва да върне заграбените от Червената войска през 1944-1945 година архиви на страните от Централна и Източна Европа, защото това не са военни титли.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР