Премиерът Кирил Петков беше свален с вот на недоверие, застрашаващ

...
Премиерът Кирил Петков беше свален с вот на недоверие, застрашаващ
Коментари Харесай

Financial Times: Вотът на недоверие хвърля България в нов политически хаос

Премиерът Кирил Петков беше свален с избор на съмнение, грозящ постигането на съглашение за анулация на ветото върху договарянията за присъединение на Северна Македония към Евросъюза, написа "Файненшъл таймс ".

Българското държавно управление беше свалено с избор на съмнение, което хвърля страната в нов политически безпорядък и попарва очакванията за прогрес в намиращия се в застой развой на разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани. Българските депутати гласоподаваха със 123 против 116 гласа да смъкват премиера Кирил Петков, модернизатор, заречен да се оправи с корупцията и заел твърда линия против съветската инвазия в Украйна, отбелязва изданието.

Вестникът показва, че Петков е бил свален след спор към проект за анулация на ветото на България за започване на договаряния за влизане на Северна Македония в Европейски Съюз, както и поради различия по бюджета. Сега страната евентуално се е запътила към четвъртите си от април предходната година парламентарни избори. Вотът на съмнение е и удар за евролидерите, които се събират през днешния ден в Брюксел, с цел да опитат да съживят процеса на присъединение на Западните Балкани, разяснява изданието.

По-рано през вчерашния ден най-голямата опозиционна партия в България съобщи, че ще поддържа анулацията на ветото за договарянията с Европейски Съюз на Северна Македония. Бившият български министър-председател Бойко Борисов сподели, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ ще гласоподава "за ", въпреки в началото преди три години да наложи несъгласие поради спор за интерпретацията на Скопие на балканската история. Въпреки внезапната смяна ГЕРБ не се отхвърлиха от вота на съмнение към държавното управление. Съюзниците на Петков подозираха, че смяната на позицията на Борисов за участието на Северна Македония в Европейски Съюз - в България влизането на Скопие в съюза продължава да е непопулярно - е политически капан, разяснява "Файненшъл таймс ".

Европейски публични представители се притесняват, че закъснение на разширението на Европейски Съюз може да докара до политическа неустойчивост на Западните Балкани и до отчаяние по отношение на поддръжката на Брюксел към западната ориентировка на района, от което може да се възползва Русия. Петков поддържа европейските наказания против Москва и уволни министъра си на защитата, откакто той отхвърли да назова съветската инвазия "война ", отбелязва изданието. Отмяна на ветото върху договарянията със Северна Македония щеше да деблокира и договарянията с Албания, защото Европейски Съюз преглежда кандидатурите за участие на двете страни дружно, добавя вестникът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР