Премиерът и президентът се сдобряват - поне за пред обществеността,

...
Премиерът и президентът се сдобряват - поне за пред обществеността,
Коментари Харесай

В един отбор сме, каза премиерът за президента

Премиерът и президентът се сдобряват - най-малко за пред обществеността, откакто размениха остри реплики по най-горещите тематики в страната - " Булгаргаз " и Северна Македония.

" В един тим сме - тима на България. Ако имаме разминавания, това е ролята на разделянето на управляващите. Но общият ни интерес е еднакъв - за богатството на България ", сподели довечера по Българска национална телевизия министър председателят Кирил Петков.

А на следващия ден министър председателят дружно с президента Румен Радев ще уважи 150 години от рождението на Гоце Делчев пред паметника на революционера в Благоевград. Решението двамата да се появят дружно на обща гала очевидно е взето в ранния следобяд през днешния ден, защото първичната информация бе, че министър председателят Петков ще сервира цветя пред монумент на Гоце Делчев в Борисовата градина в столицата.

Общото честване на Гоце Делчев в Северна Македония се провали, защото техният министър председател и външен министър се оправдаха с външнополитически задължения. В Скопие отива наша делегация, водена от политици от Има Такъв Народ - външната министърка Теодора Генчовска и шефа на парламентарната Комисия по просвета и медии Тошко Йорданов.

Именно позицията на българското държавно управление по адрес на Република Северна Македония бе мотив за първата остра рецензия на президента към Кирил Петков. Радев съобщи, че визитата на премиера в Скопие е било преждевременно.

„ Македонските българи се борят за пълноправие, което да е обезпечено в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в публичния живот в страната. Това е радикално друго от сепаратистките настройки и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски. Всяко преждевременно деяние на българското държавно управление, всеки положителен сигнал, може да се пояснява превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския министър председател в Северна Македония беше преждевременно. Имал съм откровени диалози с него”, съобщи президентът Румен Радев пред публицисти.

Нямаше да понеса нито ден да забавя това посещаване - отвърна Кирил Петков. - Има доста сили на Балканите, които не желаят РСМ да бъдат част от Европейски Съюз. Стига сме се оправдавали с непознати страни, непознати велики сили, да запретнем ръкави.

А през днешния ден пред Българска национална телевизия съобщи, че няма да прави компромис с политическите претенции към Скопие по отношение на езика на омразата, правата на македонските българи и учебниците по история, както и че има съответни резултати от новата му политика на добросъседство. Петков сподели, че познава македонския министър председател Димитър Ковачевски от две седмици, само че всичко, което той му е споделил, го е извършил, а " министър председателите сме виновни за външната политика ". Така той неглижира провокативните изявления на президента на РСВ Стево Пендаровски след срещи с ОМО " Илинден ".

Втората линия на опълчване премиер-президент бе поради промяната на управлението на " Булгаргаз ".

Румен Радев предизвести премиера Кирил Петков да не се връща към практики от времето на ГЕРБ и рече:

" Когато кабинетът прави смени в управленията на сдруженията, би следвало да подсигурява, че няма да има още веднъж частни медиатори при доставката на газ и че ще се реализиран по-добри условия за България и по-добри цени. "

Тази вечер по Българска национална телевизия Кирил Петков още веднъж удостовери, че в случай че има опция да върне времето обратно, още веднъж би сменил управлението на " Булгаргаз ".

На въпрос на водещата Поли Златарева обаче не е ли видял изявлението на Румен Радев като жълт картон, министър председателят сподели:

" Никакви медиатори няма да се вкарват на никое място. Най-евтиния газ без медиатори - това ни е тактиката. Хубаво е едната власт да предизвестява другата за опасности. Аз видях това, а не жълт картон. Жълтият картон са високите цени, които всички ние плащаме. "

Премиерът Кирил Петков приказва и по още няколко тематики в изявлението си за Българска национална телевизия, откакто искрено показа, че се надявал да получи най-малко една седмица толеранс в изпълнителната власт, само че това не се случило.



Петков похвали здравната министърка Асена Сербезова за реакцията след гибелта на дамата във Враца и в този момент щяло да има смяна в работата на всички незабавни отделения в страната. Добре работел и новият проект на държавното управление за деяние в битката с пандемията.

" Антиваксърите са 15 разнообразни групи с разнообразни вярвания - в случай че нямат естрада някой да ги изслуша, те се капсулират и стават нападателни. Ние ги поканихме да им чуем причините.

Зеления документ - в случай че стигнем до 60 на 100 имунизация, бихме го махнали, или в случай че паднат интензивните кревати под пет % ", сподели още Кирил Петков.

Премиерът похвали и бюджета - 5,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт отивали за обществени вложения, което щяло да докара до доста нови работни места. Заложеният недостиг нямало да попречи на желанието ни да влезем в еврозоната. Петков назова оставката на Сотир Цацаров " една огромна стъпка ", а отбрани предлагането арбитър да става краткотрайно прокурор, с цел да проверява основния прокурор.

" Няма министерство, в което да не отворим някоя директория, и да не забележим голям проблем ", заключи министър председателят Кирил Петков.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР