Премиерът Гълъб Донев свиква среща за отстояване на готовността на

...
Премиерът Гълъб Донев свиква среща за отстояване на готовността на
Коментари Харесай

Гешев към Рюте: Дайте доказателства за 50 евро!

Премиерът Гълъб Донев привиква среща за отстояване на готовността на България за присъединение към Шенгенското пространство. Тя се постанова, защото държавното управление на Нидерландия реши, че няма да поддържа страната ни, само че ще даде позитивен избор за Хърватия и Румъния.

В срещата ще вземат участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на външните работи Николай Милков и министърът на правораздаването Крум Зарков. Окончателното решение би трябвало да бъде взето тази седмица.

Главният прокурор Иван Гешев към този момент изиска доказателства от Нидерландия, че през българската граница може да се премине „ с банкнота от 50 евро “.

От години България е изпълнила техническите критерии за влизане в Шенген, което е регистрирано публично от Европейската комисия.

В петък обаче държавното управление отпред с Марк Рюте разгласи, че сигурно няма да поддържа София за влизане в Шенгенското пространство, което провокира остри реакции у нас.

Освен Нидерландия, Австрия обаче също има запаси към присъединението на България поради мигрантския поток.

Европейската комисия поддържа София по пътя й към пространството, само че решението би трябвало да бъде гласувано единомислещо от всички страни – членки.

Президентът Румен Радев го дефинира като „ цинизъм “ и акцентира, че това не е в духа на европейската взаимност. Теза, която удостовери и вицепрезидентът Илияна Йотова:

„ Нидерландия направи най-хубавия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не желаят да има мощна Европа. С решението си те толерират двойните стандарти в Европа, нещо, което не стои в основата на основаването на Европейски Съюз “.

Твърда позиция бе демонстрирана и от правосъдния министър Крум Зарков:

„ Говорихме с холандците доста пъти, отговаряхме на всеки един от техните въпроси. И в този момент, внезапно, техният премиер- министър с такива неприемливи внушения взе това извънредно решение “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР